|
Ben de anarko-sendikalizmi kendime yakın gördüm.Sonuçta Bakunin-Kropotkin gibi anarşist düşünüşe ve eyleme yön vermiş kişilerin savunduğu -adını anarko-sendikalizm koymasalar bile- bir akım.
Ama en önemlisi ilkel-komünal toplumdan bu yana gerçekleşmiş en büyük komün deneyimlerinden birini de anarko-sendikalistler İspanya'da gerçekleştirmiş.Örgütlü anarşist sendikacı militanlar tarıma ve endüstriye el koymuşlar bunu bütün emekçilerin yararına sunmuşlar.Franco istilasına uğramayan bölgelerde 36 olaylarından önce 3 milyon kişi bu şekildeki komünlerde yaşıyormuş.CNT/FAI'nin politik anlamda kabul edilemez hataları olsa da iç savaş sürecinde,bana en yakın yine onların düşüncesi geldi...
NOT: Max Stirner'in düşünceleri de kafamı kurcalamıyor değil.Max Stirner'e karşı doğru düzgün bir eleştiri yok.Max Stirner'i eleştirmeye çalışanlar felsefi bir bunalım dönemine giriyorlar,çoğu kez bu gözlenebiliyor.Ben Marx(özellikle Alman ideolojisi kitabında),Nietzsche(üst-insan kavramının Stirner'in "biricik"ine çok benzediği söyleniyor) ve Tucker(Max Stirner'in kitabını bastıktan sonra felsefi bunalım yaşamış,kitapevide çıkan bir yangın sonucu bir daha bu işlere girmemiş) in bunalımlarını okumuştum.Ne kadar doğru bilemiyorum.
Konu obrero tarafından (25-06-2009 Saat 16:36 ) değiştirilmiştir..
|