Konu: Anarşi...
Tekil Mesaj gösterimi
  #12 (permalink)  
Alt 20-06-2009, 16:19
obrero obrero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Alıntı:
non serviam´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
Ben size öncelikle Ursula K. Le Guin'in Mülksüzleri'ni bir okuyun derim. Ardından da listede göremediklerimden Emma Goldman tavsiye edeyim. Biyografisi, makaleleri, eylemleri okunmaya değerdir. Özellikle de 1911'de "vatanseverlik" üzerine yazdığı makalesi:http://www.khaos.info/anarsizm/8232-...si-bir-tehdit/ (Vatanseverlik, özgürlüğe karşı bir tehdit)
Anarşizm ya da sosyalizme bir tercih olarak bakılacaksa Bakunin ve Marx tartışmaları da bilinmelidir. Böyle bir ayrım yapılmasına rağmen Daniel Guerin'in tanımıyla her anarşist sosyalisttir denilebilir fakat her sosyalist de anarşisttir diyemeyiz.
Öncelikle selamlar.Bilgiler için sağolun Ursula K. Leguin'in "Mülksüzler"ini okumaya başlamıştım.Ancak bitirememiştim.Mülksüzler sanırım bir teorik eserden çok-salt teori diyelim- anarşist teoriyi,romansı bir tarzda anlatmış,olay örgüleriyle anarşist teoriyi öğretmeye çalışmış.Benim şu şartlarda okumak istediğim bu tür şeyler değil.Ben Anarşist Teoriyi,şimdilik,hikaye örgüsü olmaksızın teorik bir dilde öğrenmek istiyorum.Elimde de birkaç kitap var,açtığım konunun son paragrafında değindim.Bu kitaplarla ilgili bir sıralama yapabilir misiniz?Emma Goldman'ın yazısını en kısa sürede okumaya çalışacağım,link için ayrıca teşekkürler.
Alıntı:
M_T´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
Elimde olanlar bunlardi arkadaslar. Non Serviam tavsiyelerin icin tesekkurl ederim verdigin ornekleri bir arastiracagim. Bir sorum daha olucak Anarsizm'i ornekmek icin Marx'i okumayi tavsiye edermisin? Cunku bende daha yeni yeni ogreniyorum pek fazla bilgi sahibi degilim Anarsizm hakkinda!
Ben de bu soruyu soracaktım ki,Bakunin'in Marx'la ilgili görüşlerini okudum.Bakunin devlet otoritesinin halk devrimini boğacağını söylemiştir hele ki bu diktatörlüğün bütün dünyaya yayılması sonucu,özgürlüğün boğazlanacağını söylemiştir.Sovyetler Birliği'nin despotik-bürokratik yönelişi buna güzel bir örneklemedir.

Ancak Bakunin Marx'ı bu görüşü dışında zaten onaylıyor.O da tarihteki devindirici güçlerin sınıflar olduğunu söylüyor ve Marx'ın da bir toplumsal devrimden yana olduğunu söylüyor.Marx'ın diyalektik materyalizm ve tarihsel materyalizmi çok önemlidir.Anarko-komünistler de tarihe aşağı-yukarı Marx gibi bakmaktadırlar.
Alıntı:
non serviam´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
Marx''ın çalışmalarının saygınlığı ve önemi su götürmezdir. Sonuçta her iki tarafın da sınıfsız, sınırsız, özgür ve eşit bir toplum ideali vardır ancak yöntemleri farklıdır. Marx'a göre bu ideali gerçekleştirmek için devlet ve iktidar gibi aygıtlar gereklidir. Anarşistler ise mevcut iktidarı yıkıp yerine yenisini koyarak arzu edilen idealin gerçekleşemeyeceğini savunmuştur. Çünkü iktidar yozlaştırır. Ne var ki her iki taraf da ortak bir noktada buluşamayınca birbirine saldırmıştır.
Marx okumayı tavsiye eder miyim?
Tabi ki ederim. Okunması gerekir ama anarşizmi öğrenmek amacıyla değil.
Bu hususta bir sorum olacak.Anarko-Komünistlerle Marksçı-Lenincilerin arasındaki bir diğer farkın da komünal toplumla ilgili ortaya attıkları fikir olduğunu düşünüyorum.Bakunin-Kropotkin gibi anarko-komünistlerin savunduğu toplum düzeninde birçok yerel-profesyonel-bölgesel komünler var ve bunlar sayısız çıkar maksadıyla birbirleriyle yardımlaşabiliyorlar işbirliği yapabiliyorlar bu da uyumu getiriyor.Ve Proudhon'un bir denemesinde kullandığı 2 ibaresi var bunlardan biri "mülkiyet hırsızlıktır" öbürü ise "mülkiyet özgürlüktür".Bunlardan birincisi zaten kapitalistlerin üretim araçları üzerindeki mülkiyetinin onlara sağladığı imtiyazdan bahsediyor.2.si ise toprağını özgürce ekebilen,alet edevatına özgürce sahip olabilen ve bunu dilediğince kullanabilen fakat diğer bireylerin bu gibi ihtiyaçları hakkında söz sahibi olamayan zanaatkarları,topraksız köylüleri ve emekçileri kapsıyor.

Marx ise mülkiyetin her türlüsünü düşman görüyor ve bütün herşeyin toplumun ortak kullanımına açılmasını istiyor.Bundan yola çıkarak bu ikisinin özgürlük tanımı-komün tanımı farklı olmuyor mu?Marx yine köylüleri ve zanaatkarları "küçük-burjuva-diye bir kenara itmiyor mu yine?Onların özel koşullarını anlamamazlıktan gelmiyormu?Gördüğüm kadarı ile birikimli bir üyesiniz.Bu husus kafama takıldı,sorayım dedim.Bilgilendirmenizi umuyor,şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Herkese,bütün forum katılımcılarına selamlar...