|
İkinci,üçüncü,beşinci bilmem kaçıncı el kitapçılardan da kitap alınabileceğini ben de biliyorum Kumru.Fakat bu dediğin yerlerde hem aranılan kitapların çoğu bulunamıyor hem de elden düşmüş kitaplar olmasına rağmen çokta ucuz değil.Neyse sorun bu değil aslında.Sorun bu eyleme ne yönden bakıldığı.Eğer ahlaki yönden tartışılacaksa bu mevzu neye göre ahlaki ya da değil sorusunu sormak lazım ilk önce.Kötü bir davranış yaptığımı düşünmüyorum.Yeri gelince şöyle yapmalıyız,böyle yapmalıyız,hiçbir kural,norm vs.bizi bağlamaz deniliyor bu forum içinde.Fakat bazı durumlarda acayip katı bir tutuma bürünüyor birçok üye.Bu durumu örneklemiyorum sadece bu çelişkiyi vurgulamak açısından söyledim bunu.
Toplum içinde hırsızlıktan daha ağır suçlara(Tabi zamana,yere,koşullara göre insanı ve ahlaki yönde neden suç olduğu değerlendirilebilir)şahit olunduğunda insanlar daha az tepki gösteriyorlar.Zamanında bakkaldan yarım litre su çalan küçük kıza tekme tokat dalan eşek kadar herifler gördü bu gözler.Mülkiyet duygusu insanların içine öyle bir işlemiş ki hayatlarının merkezine almışlar daha çok kazanmayı.Bilgiye ihtiyacı olan bir bireyin tıpkı acıktığı için fırından ekmek çalan bir kişi gibi kitapçıdan kitap çalması o kişiyi belki devletin saçma sapan kanunları,sistemin,toplumun akıl almaz kuralları içerisinde suçlu yapar,ama insani olarak bakıldığında suç değil takdir edilmesi gereken bir davranıştır bu.Destek bulmak için söylemiyorum ama bir hocamız şunu derdi,paranız mı yok korsan kitap almayın,gidin kitapçıya benim ismimi verin o da mı yetmedi çalın!
Veled;kitap bende var,istersen göndereyim.Korkma onu parasıyla almıştım.
|