Tekil Mesaj gösterimi
  #11 (permalink)  
Alt 08-06-2009, 19:29
obrero obrero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Bu adamın anlaşılmamak için yazdığını düşünüyorum.Böyle Buyurdu Zerdüşt'ten açıkça söylemek gerekirse en ufak bir ders dahi çıkaramadım.Nietzsche Ecco Homo'da "yüzyıllar öncesinden gelen sesiyle Zerdüşt üzerine yazılan en kutsal kitap" olarak bahsettiği ve felsefi öğretisinin verdiğini söylediği bu kitapta bengi-dönüş teorisi üzerinde durduğunu açıklıyor Ecco Homo'da.Bengi-dönüş de bir bakıma Hegel'in diyalektiğiyle örtüşüyor.Nietzsche "düşüncenin değişimi ve hareketini" tasvir etmek istemiş bengi-dönüş teorisiyle öyle açıklyor.Ancak Hegel'i "Klasik bir 'Alman' olduğu" gerekçesiyle sürekli yerden yere vuruyor.Aynı şekilde Max Stirner'in "biricik" kavramı ile Nietzsche'nin "üstinsan"ının benzeştiği hatta üstinsanın Max Stirner'den (ç)alıntı olduğunu söyleyenler bile var.Bu duruma ne diyecek Nietzsche hayranları?Gerçekten çok merak ettiğim sorular bunlar.Hem diyalektiği kendi görüşüne uyarla,hem de diyalektiğin yaratıcısını mesnetsiz bir şekilde eleştir.Nietzsche'nin yaşadığı felsefi bir bunalım olarak yorumlanabilir mi bu?Yoksa benim felsefi bunalımım mı bu?Selamlar...