Konu: Anarşi...
Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 08-06-2009, 19:14
obrero obrero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Standart Anarşi...

Arkadaşlar.Ben aslında anarşizme daha doğrusu anarşist felsefeyi,metodolojiyi yeni öğrenmeye başlamış bir kişi olarak buraya bilgi alışverişi yapmak maksadıyla geldim.Öncelikle işe hepinize selamlarımı sunarak başlamak istiyorum.

Aslında ilk başta sosyalizme ilgim vardı.Özellikle de ciddi bir Stalin hayranı olarak felsefe öğrenmeye başladım.Sanırım,onun felsefi olarak izafi yeteneğinden çok o karizması o yılmaz duruşu etkilemişti beni.Ama zamanla okuyarak,dünya emekçi hareketinin nasıl baltalandığını,Sovyet toplumunda bireyin aslında hiç özgürleşemediğini öğrendim.Özellikle de eşcinsellere uygulanan baskı ve sindirme politikaları beni dehşete ve hayrete düşürdü.

Bunun sebebi şüphesiz ki devlet olmalıydı.Bugüne kadar kurulmuş bütün imparatorluklar,bütün medeniyetler(ilkel komünal toplumdan bahsetmiyorum) şöyle veya böyle devlet örgütlenmesi sayesinde toplumun özgürleşmesinin önünde büyük engel teşkil ettiler.Sosyalist düşünceyle aynı doğrultuda gelişen,yani sınıf perspektifine mücadelenin yayılmasını öngören bir düşünceydi istediğim,böyle bir ideolojiydi.

Stalin'in "Anarşizm mi Sosyalizm mi?" adlı eseriyle az-çok önyargım vardı anarşizme.Fakat Stalin dönemiyle ilgili okudukçaa görüşlerim değişti.Devletle ilgili düşüncelerim büyük bir evrime uğradı.

Anarşizm'e atılan çamurların ne kadar içi boş olduğunu sonradan farkettim.Bir kitabevinde Colin Ward'ın "Anarşizm" adlı eserinin sayfalarına şöyle bir göz atarken.Herhangi bir geçiş dönemine ihtiyaç olmadan komünlerin nasıl kurulduğunu gördüm.Örneğin İspanya'da faşist Franco birliklerinin istilasına uğramamış Katalunya'daki çoğu bölgede komünler kurulmuş,3 milyon kişi bu komünlerde yaşıyormuş,komünal hayat sürüyorlarmış.Ukrayna'daki köylü anarşist hareketin kazanımı olan Ukrayna'daki 3 sene süren komün hakkında da okudum.Paris komünü'nde ve paris devrimlerinde anarşistlerin rollerini okudum.

Size diyeceğim ben anarşist teori hakkında daha fazla öğrenmek istiyorum.Elimde üç tane kitap var;Devlet ve Anarşi(Mihail Bakunin),Anarşizm(Colin Ward) ve forumunuzun adını taşıyan kAos yayınevinin bastığı Anarşi -Felsefesi ve İdealleri(Peter Kropotkin)...
Bunlar anarşist teoriyi anlamamda başlangıç kitapları olabilir mi?Bunlar temel eserler midir?Eğer öyleyse bunları nasıl bir sırayla okumalıyım.Anarşist tüm arkadaşlarımdan cevap vermelerini bekliyorum.

Selamlar ve sevgiler...