Tekil Mesaj gösterimi
  #9 (permalink)  
Alt 18-04-2007, 15:05
MümtazUlusoy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
MümtazUlusoy MümtazUlusoy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Standart "fikir çatışmaları"

Parantez içinin anlamı Aristoteles'in olanak olarak valığına gönderme. Fikir çatışmalarının gerçeklik bulması ,hele ki yenide ;büyük bir olanak diyalektiğin anlamını bilen ve dialektik düşünen bilinç için.
Önce bir ayrım yapmamız gerekiyor fikir-fakir çatışmaları. Ayrım varsa kavramlardan ne anladığımızı açık kılalım. Fikir , kuarklara benziyor, kendine yabancılaşmış insanın yabancılaşmadığı ana denk geliyor;bilincinden geçen o mini parçaları önemsediği,üstünde durduğu,onun için çaba harcadığı varolma anı. Hep şu düşünce ortaya konur "varlıkla ilişkili olmalı fikirler" ; fikirlerin varlıkla ilişkisinin olmaması değil varlıkla ilişkisinin kurulamaması sorunu var. Yine geldik yabancılaşma sorununa.
Bilinçsel yabancılaşma. Felsefe "yolda olmak" ve farklı bakış açıları"persfekektif"ndan bakabilme gücü. Hiçbir fikir soru ve açmazsız kendini doğuramaz. Soru ve açmazların neye,niye ilişkin olduğunun yanıtı soruyu kavrama gücünden geçiyor. Yanıtın yanıtı soruyu ve açmazı kendi bilincimizde yaratmakla mümkün. Hiçbir fikir hiçbir biçimde öznel olamaz-bireyselliklerden bahsetmiyorum- ,tabi yeni düşüncelerden bahsediyorum,varetmesi,var tutması en zor olan.
Fakir çatışmalarına gelmeyi deneyelim. Zaman değişim olarak ,yeni fikirlerin ortaya konması ,gerçekliğe aktarılması,kullanılması,yeni açılıları takip eden yeni fikirlerin ortaya konması süreci olarak anlamlandırılabilir. Öyle anlamlandırıyorum. Ya karşıtı,durağanlık ne demek? Devinimsizlik? Geriye adım atmak? Sıkıştırmadan kendimizi izmlerin,düşünürlerin temel önermelerin arasına. En iyi filozof "ölü" filozoftur.
Dilek hocaya da teşekkür ederim bana bu siteyi önerdiği için