Tekil Mesaj gösterimi
  #6 (permalink)  
Alt 04-06-2009, 17:14
autochaos - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
autochaos autochaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Dispossessed

Alıntı:
Kumru´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
Bu sorun sadece üretimin devletin tek elinde olma anlayışıdır.Zira çiftçi/üreten kesim bilinçli bir şekilde özyönetimsel yapıyı uygulamış olsaydı,müthiş sonuçlar doğuracaktı..Tabi herşeyden önce üreten kesimin bilinçli olması gerekmektedir.Böylece üreticilerin ilişkileri,çıkarları birbiriyle bağıntılı olacağından bencilce bir hal almaktan ziyade kolektif bir hal alabilirdi.Bu sayede de herkes aynı dönemde aynı ürünü ekip,çöpe atmaz .Üreten portakalın kilosunu 15-20 kuruş gb bir meblağda aracılara satıp,pazarlarda da alıcı 1,5-2 liraya almazdı,diye düşünüyorum.
Bunun için ilk önce çiftçinin bilinçlenmesine izin verilmesi, kooperatif olgusunun oturtuluması, yerli tarım sanayinin (gübre, sulama sistemleri vb) geliştirilmesi ve böylece masrafların düşürülmesi gereklidir, kaldı ki bu bile çoğu zaman anlamsız kalabilir çünki bu ürünler dallarda çürürken ülkeye mısırdan, irandan vs ihracat desteğiyle düşürülmüş fiyatlar üzerinden ürün alınmıştır.

Peki bu dönemde bu ülkedeki fakir insanlar meyveye doymuşlarmıdır?

Bir ağacın yetişmesi yıllar süren zahmetli ve masraflı bir iştir, bu insanlara nasıl; olmadı, pazar koşulları değişti kesin bu ağaçları yerine yenisini ekin diyebilirsiniz? Bunu yapmadığı için bencil ilan edebilirsiniz?

Aslında bu bile yalandır çünki temel sorun pazar payları değil, IMF ve AB nin Türkiyeye dayattığı tarımla geçinen nüfus oranını %40 lardan %10 lara düşürme politikasıdır. Ortaya çıkacak ucuz iş gücü arzı kimlerin ağzını sulandırmaktadır?

Ayrıca ucuzlayan tarım arazilerini yok pahasına kapatan küresel tarım şirketleri de aynı topraklarüzerinde aynı ürünleri yetiştirmektedir ve eski arsa sahipleri burada mevsimlik işçi haline getirilmektedir.

Peki neden bu pazardan en düşük payı her zaman üretici almaktadır? Ben fiyatlar düştü diye batan bir meyve tüccarı görmedim henüz.

Tüm bunların üzerine bu insanların yüzlerine bencilliğiniz yüzünden açsınız demekle ananı da al git demek arasında bir fark olduğunu mu sanıyorsun?