Alıntı:
|
Erkek ve kadınların farklı kişiliklerle dünyaya geldiğini savunan psikanalize karşı olarak, Karen cinsiyetler arasındaki farkın biyolojik değil kültürel ve toplumsal olduğunu savundu.
|
Bana bu kadın-erkek eşitliği adı altında dayatılan tek tipleştirme politikalarını hatırlattı, kadın erkek arasında hormonel denge-dengesizlik, anatomik yapı, üremedeki konum gibi bu kadar çok fark varken, farklılıklarla yaşayabilmek onları yok saymaktan çok daha kolay olduğu için belki de.
Psikoloji iletişim teknolojilerindeki olağanüstü gelişmelerle birlikte günümüzde kapitalist tahakküm amacıyla en çok kullanılan bilimlerden biri. Reklamlar, yaratılan kahramanlar, toplumu körleştirme kampanyaları vs psikoloji profesyonelce kullanılarak başarıya ulaşıyor.
Evet, bir bilim dalı olarak bir kenara atılamaz kesinlikle ve insanın kendini keşfi amacıyla kullanıldığında eşsizdir belki ama kim inkâr edebilir bu bilimin çoğunlukla iyilik adına kullanıldığını, totalitarizmin en büyük silahı değil mi modern psikoloji? İnsanları yeniden üretim sürecine sokabilmek, güç sahibinin suçunu bireye yüklemek, insanı tek tipleştirmek adına araç olarak daha fazla kullanılan bir bilim dalı var mı?
Yukarıda nevrotik tanımında yazılanların en azından bir kısmını yaşamayan var mı?
Bu toplumda, bu dünyada bireyin kendi olarak yaşayabilme imkânı var mı?
Günümüz psikologlarına-psikiyatristlerine değinmeye gerek bile duymuyorum, bence büyük çoğunluğu baytardan beterdir. Elektroşok, ilaç tedavi vs ile insanlara yapılan eziyeti hiçbir baytarın bir hayvana yaptığını görmedim bu güne kadar.
Şizofreni, psikopatoloji vs konusunda kaç tane başarılı tedavi örneği verebilirsiniz bu insanları uyuşturup zararsız hale getirmekten başka? İlaçların üzerine bile şu tedavi amaçlıdır yazamıyorlar, ancak "olumlu gelişmeler görülmüştür" şeklinde bir ibare koyabiliyorlar.
Kadı ki daha “sağlıklı” kavramı üzerinde bile uzlaşamamış bir bilim dalından bahsediyoruz. İlkel insan belki çok yakın görülüyor bu konuma hiçbir bastırılmışlığın var olmaması açısından ancak antropolojik araştırmalar gösteriyor ki o dönemde de böyle bir tamamen sağlıklılık durumu söz konusu değil. (kaynak: E. Fromm)
Psikolojinin yok sayılması gerektiğini ve tamamen anlamsız olduğunu iddia etmiyorum kesinlikle ama tedavi iddiası için henüz emekleme evresinde bile olmayan bir bilim dalı olduğunu düşünüyorum. Tedavi adına yaptıklarıysa tek tipleştirme, pasifleştirme ve uyuşturma üzerine kurulu.