Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 02-06-2009, 11:48
autochaos - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
autochaos autochaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Dispossessed

Standart Fen ve Sosyal, onlar farklı dünyaların bilimleri...

• İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.

• Büyük güce sahip egemen devletler olduğu sürece savaş kaçınılmazdır.
• Eğitim, insanın okulda öğrendiği her şeyi unuttuğunda arta kalandır.

• Hiçbir sorun o sorunu yaratan bilinç düzeyiyle çözülemez...

• Dünyada bir tane dahi çocuk mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler yoktur.

• Eğer bir adam marşla uyum içinde yürüyebiliyorsa, o değersiz bir yaratıktır. kendisine yalnızca bir omurilik yeterli olabileceği halde her nasılsa yanlışlıkla bir beyni olmuştur onun. Uygarlığın bu kara lekesi en kısa sürede yok edilmelidir. Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçli ve bilinçsiz şiddetten, aptalca yurtseverlikten, tüm bunlardan nefret ediyorum. Ben savaşı ve o soğuk silahları öylesine tiksindirici ve aşağılayıcı buluyorum ki böyle iğrenç bir eyleme katılmaktansa kendimi yok ederim daha iyi...benim anlayışıma göre sıradan bir cinayet, savaşta adam öldürmekten daha kötü değildir.

• Etik yalnız insansıl bir sorundur,arkasında insanüstü bir yetke bulunmamaktadır ve buna gerekte yoktur

Albert Einstein

Günümüzde aşırı uzmanlaşma sayesinde fizik, matematik gibi pozitif bilimler gündelik hayattan hızla uzaklaştırılmakta, fizikçiler yalnızca bir odada oturup formüllerle boğuşan, kendi alanlarının dışına çıkamayan insanlar haline getirlimekte. Hayatı anlayabilmek ve anlamlandırabilmek için ortaya çıkan bu bilimler küresel sermayenin rant kapısı olarak işlev görüyorlar. Artık kimse hayatı anlamak için uğraşmıyor bilimle, tek amaç iyi bir iş, daha çok tüketilebilecek bir hayat.

Bilimadamlarının yalnızca kendi uzmanlık alanları üzerinde fikirleri var, zekaları daracık bir alanda kısıtlanmak isteniyor, bilimle hayatın arasındaki bağ koparılarak bilim yalnızca iktidar sahiplerinin ihtiyaç duyduğu mecralara yönlendiriliyor. Halk içinse tüketime dayalı sürekli değişimle anlaşılamaz bir boyuta taşınıyor.

Oysa eskiden bilimadamları aynı anda hem sosyal hem de fen bilimleriyle uğraşabiliyorlardı ve gelişimde bu etkileşimden doğmaktaydı. Artık insanlar ya sayısalcı ya da sözelci ve birbirlerini anlamak için çaba bile sarfetmiyorlar, insanlar sayısal düşünebilenler ve sözel düşünebilienler şeklinde ikiye ayrılmak isteniyor ve bir alanda iyi olan diğerini anlayamaz kanısı oturtulmuş durumda beyinlerine.

Sosyal bilimler olmadan fen, fen bilimeri olmadan da sosyal bilimlerin insanlığa hiçbir faydası yok,
Peki aradaki bağlantıyı kuran kim? Son dönemde bilimin kime hayrı var diye bakarsak açıkça görebiliriz...