Tekil Mesaj gösterimi
  #92 (permalink)  
Alt 11-05-2009, 13:38
libertad - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
libertad libertad isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Tüm yazılanları tek tek okudum. Çünkü verilen bilgilerden ziyade bunlara verilen tepkileri merak ettim. Hiçte şaşırmadım açıkçası. Arkadaşın ispatla sabit, bilimsel verilerle olayları aktarmasına karşılık (bizzat diyanetin çevirisi olsun, SAHİH buhari den olsun) dinin aslında varoluş temelini oluşturan salt bağlılığın/itaatin yine burada da demirden yumruk olup masaya vurduğunu üzülerek görüyorum.

Zaten dinle ilgili eleştirilerin sonuçlarının bu şekilde olması alışılmadık bir durum değil. Şaşırtıcı olacak olan "hadi ya, bunlar doğru olabilir aslında. Bunları doğru dürüst araştırıp öğrenmeliyim. Sorgulamakta ne sakınca olabilir ki" gibi bişey olurdu.

Anlatılan/anlatılmaya çalışılanların aslında tek bir bütüne yapılan (yukarıda kalınca belirttiğim) göndermeler olduğunu anlamak ve bunu sorgulamak yerine inatla, kendi ellerimizle etrafımıza çizdiğimiz çemberden çıkmamaya çalışmak ve hırsla mutlak kesinlikleri olamaz, imkansız, inanmam, töbe yalan gibi duygusal çırpınışlarla ispatlamaya çalışmak bağnazlık, gerçeğe olan acıklı direniş ve koskoca bir elde sıfırdır.

Bunu lan diyen arkadaşların ortaya atılan hiçbir maddeye olabilirliği açısından yaklaşmadığından da görebiliriz.

Tarihin doğruluğunun, ne kadarının ne şekilde bilinmesinin otoritenin isteğine bağlı olarak değiştiği kanaatindeyim. Bu yüzden ne biliyoruz ki sorusunu sürekli doğrumu biliyoruz ile destekleyip şüpheci yaklaşmalı ve alternatiflere açık olmalıyız. Birçok şeyin birilerinin çıkarı için bize yutturulmaya çalışılan kurmacalar olduğunu anlamak için de, bulunduğumuz boktan sisteme bakmak bile çoğu zaman yeterli sanki. İnandırılmaya çalışılan şeylerin nedense bu sistemin sürekliliği sağlamada ki büyük unsur olduğunu görmek ve ANLAMAK lazım. Özellikle tarih, din ve ahlak üzerine kabullenilmesi gerekenin değil akil ve insancıl olanına yöneldiğimizde ancak pürüzlerin hissebileceği görüşündeyim.

Yine ulan diyen arkadaşlardan biri Zeitgeist izlememizi önermiş. Ben de ona tekrardan daha dikkatli izlemesini ve şu kısmı biraz düşünmesini öneriyorum... "Mutlak kesinlik, cahil akılların ve bağnazların bir ayrıcalığıdır"