|
Değerli arkadaşım: bilgi eksikliği var dediğin adam, yani bendeniz 10 yaşımdan bu yana saz çalarım ve Türkiye'nin en iyi bağlamacılarından da biriyim. Bunu da geçelim, halk müziğinin ne olduğunu ya da olmadığını ben çok iyi bilirim. 30 yıllık halk müziği deneyimime dayanarak ben 12 Eylül'den sonra Türk Halk müziğinin kesin bir düşüşe geçtiğini ve bugün yok olmaya yüz tuttuğunu net ve açık olarak iddia edebilirim, dahası kanıtlarım da. Bazı örnekler vermişsin. Barış Manço, Cem Karaca, Moğollar hepsi de kendi çapında dev birer müzik olgusudur ama icra ettikleri şey türkü değildir. Ben onları bunun için eleştirmiş de değilim. Bugün - örnek - İbo'nun TVlerde icrasını dinlediğimiz müzik türkçe sözlü arap müziğidir. Cahil halkımız ve hatta medyamız tarafından halk müziği olarak lanse edilen müzik türlerinin çoğu da böyledir. Hatta gözlemlediğim bir başka gerçek de askeri darbe ile birlikte pop'un bile arabeske doğru kaymış olmasıdır. Bunu toplumsal bir fenomen olarak da açıklamk gayet olanaklıdır. Türkü nedir'e gelince: bestelenen bir ezginin ancak bir türkü adayı olduğunu söyleyebiliriz, çünkü türküyü türkü yapan önceki iletimde de açıklamış olduğum gibi onun çağlar boyunca her dilde farklılaşıp o en son mükemmel ve rafine haline aldığı kollektif bir üretim olmasıdır. İnan bana biz halk müzikçiler dinlediğimiz bir ezginin otantik türkü olup olmadığını ayırt edebiliriz.
|