Adam yaradan diye bir şey olduğuna inansa zaten öyle bir şey demez. Hem kimsenin inancına karışmam, bana ne diyorsun; hem de , insan yaradanına böyle şeyler söyler mi diyorsun. Burada inanca karışmamak anlamında çelişkili bir ifade yok mu? Küfürü bir kenara koy, ''insan yaradanına böyle şeyler söylemez'' demek, karşı tarafa,''evet, bir tanrı var ve sen tanrı hakkında bu şekilde konuşamazsın!'' demek değil midir? E, dolayısıyla bu karşı tarafın inancına karışmak değil midir?
Küfür, bir kimsenin kişilik haklarına ileri geri sözlerle mütecaviz/argo ve ağdalı bir üslupla saldırmaktır öncelikle(dini manada, tanrının uygun görmediği her şey küfürdür. Zaten arapçada küfredene de ''kafir'' derler,ki bu kelime de küfür kökünden türüyor anlaşıldığı üzere).Dolayısıyla bu arkadaş kimsenin kişilik haklarına saldırıda bulundu mu? Hayır. Bunu ''olgun'' kişilikle vs çok da bağdaştıramazsın. Bunun psikolojik, sosyolojik ve kültürel farklı boyutları var. Tek bir nedene inmez.
Şunu anlatmaya çalışıyorum. İnsan inandıklarıyla birlikte düşünür ve konuşur. Esasen ''kimsenin dini inancına karışmıyorum'' demek, gerçekten zor bir şeydir. Heleki, inanan biri için bu zorluk daha yoğundur. Sen fark etmedin ama, inandığın dini-ahlaki değerlerle ilgili bazı telkinlerde bulunuyorsun(insan yaradanıyla böyle konuşmaz dedin mesela-üstelik adam ateist

). Birincisi ateistlerinm birçoğu Tanrıya inanmadıkları gibi evrensel bir ahlak yasasına da inanmazlar. Nesnel bir gözle bakacak olursak, İslam/Türk kültüründe ahlaksız sayılan bir davranış bir başka kültürde son derece doğaldır. Örneğin bizim toplumumuzda akraba evliliği hala çok yaygındır; ancak, Sumartro adasında, Polonezya takım adalarında ve dünyanın diğer yerlerinde yaşayan birçok kabile toplumunda değil akraba evliliği, aynı totemden olan biriyle(akraba olmayabilir) bile evlenmek/ilişkiye girmek çok sert yaptırımlara sebep olur(Sigmunt Freud, Totem ve Tabu, Cumhuriyet Kitapları Serisi).Hatta, birçok batı toplumu da günümüzde akraba evliliğine hiç iyi gözle bakmaz, hele ki çok eşli evlilik dedin mi, adamlar resmen fıttırır

Tüm kültürler için birebir örtüşen evrensel ahlak yasası bile yoktur yani. Sen önemli olan kendi kültürüm diyebilirsin; ancak ben, bunun doğruluğunu yanlışlığını nasıl ölçeceğim? Referansın din olsa, adam ateist

Kaldıki dinde yazan, uygulanmış birçok örnek bugün toplumca kabul görmez. Resmi olarak ''dört'' tane eş alabilir mi erkekler? Tamam, İslam bunu yasaklamamış; ancak resmi olarak bu mümkün değildir. Üstelik, birçok müslüman da bu durumu onaylamıyor. Eee, alan biri olursa bu dinen ahlaklı mıdır, yoksa değil midir?

(geçenlerde ölen Nakşi Şeyhinin tam 35 eşinin olduğunu duymuştum mesela

-Şimdi bu adama sorsan zina yasaktır, günahtır diyecek

)Demekki neymiş arkadaşım, aslında birçok sözlü-kültürel kuralı yani normu aslında insanlar icat ediyor. (Mesela ahlak yasaları).