Tekil Mesaj gösterimi
  #10 (permalink)  
Alt 06-04-2009, 04:24
delibasozi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
delibasozi delibasozi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
anarşit

Kapitalist düzen her şeyi kuşatmış olabilir. Ancak burada ona karşı tepki sözkonusu. Su ya da giysi almayarak, açlık grevi yaparak tepki gösterilemez, protesto edilemez. Artık gerek alışverişte olsun gerek okulda gerek seçimde olsun, bu kokuşmuş düzenin bir şekilde siz de içinizdesiniz. Göstereceğiniz tepki başka bir yolla olmalıdır. Bu yollar arasında en basiti, kimine göre de en anlamlısı seçimde oy vermemek: Anarşizm, devlet başta olmak üzere otorite karşıtlığı; seçim de devlete karşı vatandaşlık görevlerinden biriyse; bu görevi(!) yerine getirmemek devlete karşı yapılmış bir harekettir. Sisteme karşı bir tepkidir. Bir anarşist için oy vermemek bir tepkidir; komünist ya da sosyalist ya da en azından onların sempatizanı bir anarişst için tepki olmayabileceği gibi...

Gelelim asıl soruya. Çok bakış açısı var. Cevap hem evet, hem hayır. Her halükarda sistemin içindesiniz; ne yapsanız dışında olmanız mümkün değil. Oy verip vermemenizin ve bi önemi yok. Dolayısıyla bu bakımdan cevap evet, oy vermek sistemin içine dahil olmaktır. Ancak sistemin(özellikle seçimle işleyenlerinin) idamesi için seçim olmazsa olmaz. Bu olmazsa olmazın bir parçası olmamakla sistemin idamesinde bir parça olmamayı denk kılmak mümkün. Bu şekilde sistemin geleceğine dahil olmadığımızı düşünebiliriz. Bir seçimde kimsenin oy vermediğini farzedin; kimse sistemin işlenişinde rol almaz ve bu sistem de haliyle çöker, işlemez. Bizim bölüm başkan seçimlerinde gerekli katılımın uzun süre sağlanamamasından ötürü normalin 2-3 katı uzun süre başkansız bir bölüm olmamız gibi. Ben o oylamaya katılmadığımda seçilecek kişiyi ve onla beraber bölüm başkanlığını tanımıyorum demektir. Böyle düşündüğümüzde ise cevap evet, oy vermek sistemin içine dahil olmaktır. Belirleyici olan, sistemin idamesini garanti altına alıp almadığı. O sistem ne olursa olsun bir şekilde işleyecekse, yine her halükarda içindesiniz demektir ki bu da en başa götürür bizi.

Ben yine de evet dedim, bunu bir tepki olarak algıladığım için. İşsizlikten iş aramayı bırakıp da işsiz statüsünden çıka(rıl)anların durumuna benzer bir şekilde; seçimde bir protestoda bulunmayanı, tepki göstermeme hakkı olduğunu düşünerek oy vereni de olabilir. Sadece düşünsel olarak sistem karşıtı olup da tepki göstermek istemeyeni de olabilir. Hatta sistem karşıtı olup da sırf fantazi için oy vereni de olabilir.. Oyları geçerli olsun veya olmasın, tek başına oy veren ya da vermeyen, düşünsel ya da eylemsel olarak karşıt olan bir kimse için, sandık, sisteme dahil ya da hariç edici olmamalı aslında.