|
insanlşar nasıl insan oldu?bir zamanlar bizon ve mamut avlayan bizim ılgın atalarımızdan bu günlere nasıl gelindi ve bu geçen zaman dilimi içinde dine olan yaklaşımımız neydi?
ilk insanlar okuduğum kadarı ile avlarını yakalamada tanrılarının yardım ettiğini düşünürlermiş.ilk tarama başladıkları dönem tanrılarının ekini ektiğini düşünürlermiş.kendi emekleri olmadan dünyanın yaban bitkileri ile dolacağını hiç göz önüne almadan sadece tapınarak tüm bunların var olabileceğine inanırlarmış.zaman ilerledikçe insanlar mağaradan çıkıp kendi yaprıkları evlere taşınmaya başlamış ve buralarda yaşamaya başlamışlardır.ve her evin girişinde bir hayvan kurukafası bulunurmuş.bu evlerin ayakta kalmasını ve düşmanlardan bu kuru kafanın koruduğuna inanırlarmış.
büyücüler yağmur yağmasını istedikleri vakit bir yüksek yapaya çıkarak bulutlara doğru flerlermiş böylece bulutları yönlendirerek yağmur yağdıra bileceklerini sanırlarmış.aynı şekilde yunan-iskandinav mitolojilerini hepiniz bilirsiniz biraz kafasını kullanan her insanı tanrı sanırlarmış.
hatta her gece kahinler bir gün sonra güneş doğsun diye ayinler yaparlarmış.ama zamanla insanlar doğayı ve evrenin sistemini tanıma başladıkları vakit anlamışlar ki güneş dua ile değil evrenin kanunları gereği tekrar doğuyor.evlerini koruyan bir hayvan kurukafası değil sağlam yapılmış duvarlar ancak onları dış dünyadan korur ve gene anlamışlar ki yağmuyr yağması kahinlerin üflemesi ve el kol hareketleri ile olacak şey değil.
yani inanç konusunda direk din=mantık olmuyor.aksine zaman ilerledikçe mantık güçlenirken din zayıflıyor.yani arada bir ters orantı söz konusu.fakat bu noktada islam dinini ayrı tutuyorum ünkü bir çilişki bulabilmiş değilim.
günümüz akıl çağında sorgulanamayan bir din çürümüş demektir.direk dogmalarla var olagelen ve kendi içerisinde çelişkilerle dolu dinler ha keza öyle çürümeye mahkumdur.
ben burada semavi dinler ve diğer dinleri tartışma niyetinde olmadığımdan direk bukadarla ksııtlıyorum yazıyı.ama din bilmecesi sadece mantık ile işler ve kıyamete kadar kesin bir çözüm getirile bileceğini sanmıyorum
|