|
Bu nedenle tambelliğin nasıl tanımlandığını sordum zaten. Felsefi düzlemde tembellik sorunu genelde çalışma ve çalışmanın insana yaşam alanı bırakmaması olarak ele alınır ve tartışılır. Filozofların yaşamlarına göz gezdirirseniz hiçbirinin 9-6 çalışıp eve döndüklerinde kuram oluşturmadıklarınızı görürsünüz. İnsanlara boş zaman kalacak ki üretken olabilsinler, baskı unsurları ortadan kalkmalı ki yaratıcılıklarını kullanabilsinler. Bu bağlamda insanların günümüzdeki çalışma şartları entelektüel gereksinim ve yeteneklerini karşılayamamakta ve köreltmektedir. En nihayetinde kapitalizmin çalışma sistemi maaşlı köleliğe karşılık gelmekte. Başkası için çalışan ve sadece aç kalmayacak ücrete tabi olan insanın ne özgürlüğü ne de bireyselliği söz konusudur.
Sorunuza gelecek olursam; benim ele aldığım biçimi ile tembelliği yaşam tarzı haline getirmiş insan boş kalan vakitlerinde aklından ve entelektüel yeteneklerinden feragat edip hiçbir şey yapmamayı mı seçer bilmiyorum ama bu sistemin içinde hiçkimsenin bu tür faaliyetlere zaman ayıramayacağı şüphe götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.
|