Tekil Mesaj gösterimi
  #2 (permalink)  
Alt 04-03-2009, 22:05
AlbatrosS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
AlbatrosS AlbatrosS isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Raporlu Arıza

Konunun bir benzerini Kavramlar ve Söylemler Başlığı altında ben de açmıştım;buradan devam edelim öyleyse
BM, AB ve ABD gibi merkezlerde üretilen kavramlara değinmekte de fayda var. Yazarın da belirttiği gibi, şeylerin neyi işaret ettiğinden ziyade ona hükmedenin önemi daha belirleyicidir. Bakın bizim süper entel Kapitalistlerimiz neler üretmişler:
-SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: 1980'lere doğru gündemleşen bir söylem. BM çevre komisyonunda ilk ortaya atılıyor. Sanayi üretimlerinin ve kapitalizmin çevreyi ciddi tahribata uğrattığı ayyuka çıkınca, çareyi yeni bir anayasa yazmakta buldular. Kalkınmanın yalın haliyle dünyayı felakete sürüklediği görülmüştü; onlar da sürdürülebilir yaptılar. Getirilen bu sıfatla elbette kavramın niteliği değişmeyecekti, değişmedide. Kalkınma ideolojisi hala ''sürdürülebilemez'' bir gerçeklik olarak durmaktadır...

-İNSANİ YARDIM: Yardım etmek eyleminin ''insani olmayanı'' mevcut mudur ki? Yaptıkları onca zulümden sonra bir de bizi kurtarmaya çalışıyorlar(!)

-İNSANİ KALKINMA: Kalkınmanın ''sürdürülebilir'' olması yeterli gelmiyor, bir de insani kalkınmayı icat ediyorlar. Aslında bu, kavramın yalın halinin ne kadar baş belası bir gerçeklik olduğunun açıkça ikrarıdır.

-İNSANİ MÜDAHALE:ABD için geçerlidir. Ancak, ABD'NİN herhangi bir ülkeye iyilik olsun diye müdahale ettiğine şahit olan var mıdır?

-MEDENİYETLER ÇATIŞMASI-MEDENİYETLER BARIŞI-MEDENİYETLER BULUŞMASI: Hani bizim Tayyibin eş başkan gibi bir şey olduğu dahiyane proje vardı ya. Bu biraz bana ''devletin manevi şahsiyeti'' söylemini hatırlattı! ''Çatışmak'' fiili de ''şahsiyet'' kavramı da irade sahibi öznelere aittir. Her ikisinde de olmayan bir şey varmış gibi gösterilip olmayan şeyin üzerine projeler yapılıyor ve hükümler veriliyor.

Sosyal Sorumluluk: Süper zengin film yıldızlarının, ünlü futbolcuların, populer şarkıcıların ve hatta Bizim Acun'un da sık sık dile getirdiği ve şimdilerde oldukça populer bir söylem Dünyanın %80'i açlık sınırında yaşarken bunun nedenlerini sorgulamayıp sonuçları üzerinden mastürbasyon-vari bir hisle(kapitalist vicdanlar deyin siz buna) söylemle, fakiri yerin dibine sokma çabalarından biridir. Hani bizim kültürümüzde ''sadaka'' diye bir olgu vardır ya; işte bunun güncel bir söylemi de sosyal sorumluluktur.
-SOSYAL DEVLET-SOSYAL BELEDİYECİLİK: Aynı söylemin daha kollektif ifadesi! Mülkiyet iktidarları üzerinde bina edilen devlet olgusunun gerçek niteliğini gizlemenin oldukça işlevsel bir kullanımıdır.