Tekil Mesaj gösterimi
  #9 (permalink)  
Alt 03-03-2009, 08:07
AlbatrosS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
AlbatrosS AlbatrosS isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Raporlu Arıza

Ben de alevi olsun, çamurdan olsun diyen çok kişi tanıtım.Ev arkadaşım Niksar'ın meşhur alevi köylerinden birinde oturuyordu.Alevilerle yakın ilişkilerim oldu. Tarım toplumlarının ve cemaat kültürünün egemen olduğu her yerde böyle ön yargılar olur. Ben ateistim, bana kalsa tüm dinsel inançların köküne kibrit suyu dökmek gerekir.

Muhafazakarlık şeriatçı özlemleri de içinde barındıran; ancak, daha geniş bir kullanım alanı olan bir olgudur. Muhafazakar tanımının içine pekala CHP ideolojisini hatta bazı sosyal demokratları da sokabiliriz! Birbiriyle karşıt gibi duran ikim akımın aslında aynı niteliğe sahip olmaları da ilginçtir değil mi? Muhafazakarlık, yalnıca dinsel manaları içinde barındırmaz çünkü.

Türkiye'nin rejimi hiçbir zaman laik olmadı aslında. Rejimin muktedirleri her zaman kendi kontrollerinde muhafazakar bir rejimi tercih ettiler. Şeriatçılarla kavga eden CHP'nin Diyanet(Din işleri bakanlığı)i yeterince sorgulamamasının nedeni de budur. Siz Laiklik adı altında dine müdahale ederseniz, elbette din de size müdahale eder. Yaşanan şey, tam budur bence. Bu yüzden Türkiyede yaşanan laiklik değil Laikçilik yada Laiktokrasi denebilecek garip bir durumdur.

Rejimin muktedirlerinin topluma pompalamak istedikleri tam da budur aslında. Sınıf temelli gerçek bir çatışmanın yerini alacak din referanslı suni bir laiklik kamplaşması. Bu durum AKP'nin de CHP'nin işine geliyor. Her iki kesim de güçlerini bu çatışmadan alıyorlar; çatışmanın ortadan kalktığı durumda takke düşüp kel görünecektir. Üniversite öğrencilerinin giyim-kuşamlarına müdahale eden bir rejimin modernliğinden söz edilebilir mi? Bana göre saçmalık olsa da, toplumsal gerilimi yumuşatıp siyasetin gerçek mecrasında ilerlemesini sağlamak adına bazı adımlar atılması gereklidir. Aksi takdirde, daha çok AKP'lere mahkum olarak yaşamaya devam ederiz. Bir yandan da şu imam-hatip saçmalığının son bulması gerekir. Modern ve laik bir ülkede dini eğitim veren bir oku kabul edilemez. Dini eğitim devletin işi değildir; ancak, dine karışmak da devletin işi olamaz! İslam üzerinde ihtisas yapmak isteyenlere gerekli kolaylık sağlanabilir; ancak, arka bahçe-ön bahçe durumlarının acilen son bulması şarttır.

Şeriat her zaman güncel bir durumdur. Halkın çoğunluğu Müslümanlığı kabul etmiş ve komşu ülkelerde ciddi islamcı akımlar var. Mutlaka bir etkilenme olacaktır. Bunun ilacı da, emek mücadelesinin yükseltilmesidir. Fakir ve yoksul kesimleri emek mücadelesinin içine katmak onları İslamcı-kapitalist egemenlerin çarpık ideolojilerinden koruyacaktır. AKP'nin tabanında yoksulların ciddi payı vardır. Solun girmekte zorlandığı yerlere bu adamlar, devlet güdümüyle de olsa giriyorlar. Alevilerin bir an önce Kemalizmle bağlarını koparıp emek mücadelesine katılması elzemdir!

Konu AlbatrosS tarafından (03-03-2009 Saat 08:09 ) değiştirilmiştir..