Konu: Empati
Tekil Mesaj gösterimi
  #18 (permalink)  
Alt 13-09-2008, 01:36
greenalp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
greenalp greenalp isimli Üye şimdilik offline konumundadır
eppur si muove

evet yalnızca bu iki cümleyi dikkate alınca gerçekten de bir tutarsızlık olduğunu farkettim ben de. teşekkür ederim dikkatiniz için sayın alchemy.
empatinin, karşıdakinin yerine kendini koymak anlamına geldiği düşünüldüğünde genel bir hoşgörü ortaya çıkmasını beklemek yanlış olur. sizin de dediğiniz gibi burada "istedim, istediğim kişiye karşı empati kurdum" durumu ortaya çıkar. bu elbette toplum hakkında çok yönlü bir fikir sahibi olduğunuz sonucuna vardıramaz ancak anlama uygundur.
burada empatinin amacına dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. gözlenebilen tüm insanlar hakkında genel fikir edinmek mi, bir kişinin davranışlarını incelemek mi ya da çevreye hoşgörüyle yaklaşabilme mi? empatinin asıl amacının ego tatmini ya da karşılığında çıkar bekleyerek bir safa yaklaşma ya da hatalarını görmezden gelme gibi bir şey olduğunu düşünmüyorum.
herhangi bir "kötü'ye" empatiyle yaklaşmak asla onu savunmak anlamına gelmez. empatiyle onun boş levhasının nasıl işlendiği üzerine fikir yürütebilir, bireyin meydana gelmesine neden olduğu "kötü" sonuçları doğru ya da yanlış nedenlere bağlayabiliriz. empati yeteneği gelişmiş bireyin öncelikle düşüneceği şey suçlunun nasıl cezalandırılması gerektiği olamaz. öncelikle suça neden olan etkenlerin neler olabileceğini düşünmeye başlar. suçlunun nasıl bir ailede yetiştiği, o ailenin nasıl bir toplumun parçası olduğu, o topluma kendisinin doğrudan ya da dolaylı etkisi gibi sorular ilk aklına gelen şeyler olacaktır empati kurabilen insanın. bu durumda suçluyla herhangi bir yaknlık ya da suça destek olma, görmezden gelme söz konusu olamaz. hiç desteklenmeyen kişi ve davranşlar da anlaşılabilir öyleyse.
empatinin doğrudan uzlaşmayla ya da diplomasiyle ilişkili olamayacağı kanısına da, empatinin tek yönlü diğerlerinin ise ancak karşılıklı, işteş olarak yapılabileceğinden yola çıkarak vardım. dolayısıyla uzlaşma ve diplomaside çıkarlar oldukça etkin bir rol oynarken empatide çıkarların söz konusu olacağını sanmıyorum. ancak ego tatmini söz konusu olabilir mi onda emin değilim. anlama ve farkındalık duygusu; farklı, güçlü ve diğerlerinden daha üstün hissettirebilir insana. buradan da empatinin bir şekilde ego tatmini olduğu düşünülebilir sizin de dediğiniz gibi.
sistemlerin ya da güçlerin ise buna pek katkısının olduğunu sanmıyorum. çünkü sistemler genellikle sorgulayan ve anlamaya çalışan birey istemezler. genelde birinden nefret etmesini ister sistem bireyin ve birey de ötekileştirmeye katkıda bulunur. "öteki" yi anlamaya çalışmadan reddeder. sistemlerin de asıl istedikleri bu olsa gerek.