Teşekkürler
Düzeltme için teşekkürler
Lütfen ille de kendi yazdığını ısrarla savunmak için yanıt veriyormuş gibi algılama ama o bilgiye internetten bende ulaştım.
Sezeryanın o denli eski olmadığını yazarken ilk sezeryan ne zaman yapılmış bunu da bulup yazıma ekleyeyim diye google da bir hayli arama yapmıştım ve ilk sezeryanın Romalılarca yapıldığı ve Ceaser'dan geldiği yönünde 3 satırlık bilgi dışında hiç bir bilgiye ulaşamamıştım.
Elbette bu yazılmışsa doğrudur. Bazı tedavilerin ameliyatların hatta teknik buluşların kökeni bir şekilde çok eski çağlara milat öncelerine dayandırılacak bulgular vardır. Örneğin daha 2 gün önce haberlerde bulunan iskeletlerde kafataslarında ameliyat benzeri izlere rastlandı ve bu bir anlamda yüzlerce yıl önce denenmiş beyin ameliyatları da denilebilir tabi. Ama bu dünyada yüzlerce yıldır beyin ameliyatları yapılıyor ve hastalar kurtarılıyor diyebilmemizi mümkün kılmıyor elbette.
Bunların tarih içindeki istisnai kullanım ve denemelerinden çok yaygın kullanımına bakmak doğru gibi geliyor bana. Bu da şunun şurasında 30-40 yıl öncesine dahi gidersek (45 yaşındayım ve benim doğumum da dahil) köy ebeleri nezaretinde yapılmaktadır. Bırakınız sezeryan, bırakınız hastanede doğum, doktor eşliğinde doğum ebelik eğitimi almış ebe dahi yoktur köyün meselkten yetişme ebeleri vardır. 40 yaşın üzerindekilere ilişkin bir istatistik inceleme yapılırsa doktor eşliğinde yada hastanede doğmuş şanslı bireylerin sayısı herhalkde çok azdır.
Ülkemizde yada pek çok ülkede hastanede doğum ve hele sezeryanla doğumdan söz edilmesi ve fiili olarak , yaygın olarak kullanılmaya başlanması en iyi niyetle en fazla 50 yıllık bir süreçtir diyebiliriz. Haberde geçen ülke de takdir edersiniz ki yaşam koşulları bakımından çok da şanslı ve ileri bir ülke değildir.
Yani ben kendi içimde Romalı'ların sezeryan doğum olayını sadece bir ansiklopedik anekdot saydım ve gerçek , köylümüze dek uzanan yaygın anlamda sezeryan doğum olanağının ancak son çeyrek yüzyılda başladığını kabul ettim.
Keşke bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilsek, ama bu Romalı'larla ilgili 3 satır anekdot dışında sezeryan konusunda bilgi bulmak mümkün olmadı
Düzeltme için yeniden teşekkürler
|