Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 29-08-2008, 02:00
vasko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vasko vasko isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Standart Akıl hastaları ve çocukların yaptıklarına sanat diyebilir miyiz?

Bu soruyu düşünmeden önce size göre sanatın ne olduğu, ne olması gerektiği, varsa şartları vs. konuşabiliriz.
Size göre diyorum çünkü sanatın tanımı sözlüklerde yazılanlardan çok daha karmaşık, veya basit olabilir. Size göre diyorum çünkü sanatın tanımı yoktur. Her düşünürün, her sanat akımının kendine özgü tanımları vardır. Tarih ilerledikçe sanatın tanımı dönemin paradigmalarının değiştiği gibi değişmiş, evrim geçirmiş, ve geçirmeyede devam ediyor.
Sanat kesinlikle şudur diyemeyiz çünkü sanat din gibi dogmatik değildir. Bilim gibi olanı en doğru şekilde açıklamaya çalışmaz. Sanat zaten "olandır", yaratıcılarıda insanlardır.
Sanat kesinlikle şudur diyemeyiz: Sanat bana göre, sana göre, ona göre... şudur diyebiliriz ancak.

Şimdi soruyorum. Size göre sanat nedir? Ve kimlerin eserlerine sanat diyebiliriz? Akıl hastaları (Deli dediklerimiz), ve küçük çocuklar (Yaş sınırı 6 7 8 9 1 0 vs olabilir. Bildiğiniz çocuk işte). Onların yaptıklarına (hepsine değil ama hiçbirinede değil) sanat diyebilir miyiz?
Tabi bu soruyu plastik sanatlar için soruyorum. Resim, heykel, vs gibi şeyler...

Saygılar

......