|
Katılmıyorum. İnsan doğuştan kötü değil, sadece "çiğ"dir. Bu çiğlik ne derece çoksa o derece ilkeldir. Ne derece ilkelse o derece ihtiyaç güdülenmesine saplıdır ve ne derece ilkelse o kadar düşük basamaklarda dolaşır. Bu çiğlik derecesi genetik aktarımla doğuştan belirlenebilir. Karakterin bu konudaki etkisi henüz kanıtlanamadı ama ben şahsen olduğunu düşünüyorum. Bu nedenlerle ikisi de ademoğlu olmasına ve aynı koşullarda yetişmelerine ve bulunmalarına rağmen, iki kardeşten biri adeta kanatsız melekken diğeri karındeşen Jack olabilir.
İnsanoğlunun doğuştan kötü, lekeli, pis olması fikri bir Hıristiyan öngörüsüdür. Freud Yahudi olmasına rağmen ya bundan çok etkilenmiş ya da Musevilikte de aynı varsayım işliyor. Bu tamamen vicdani ve de aklî gelişimle alakalı birşey. İnsan ne derecede ilkel kaldıysa o kadar vicdandan, akıl ve izandan yoksun kalıyor, dumura uğruyor. Adeta bir mutant şeklinde...
Ha ha, evet sevdim bunu sahiden: dünyayı es geçtim ama bu ülkede çok yüksek oranda bir mutant kitlesi yaşamakta bence... Ve biz de aralarında kıstırılmış halde varolmaya çalışmaktayız...

Tökezlemişliğim 2. basamaktan geliyor
|