şeyler ve alchemy
yorumlarınız için teşekkür ederim. Gerçekten
şeyler bilinmez konulara dalmadan önce dikkatli olmam konusunda kesinlikle haklısın.
Ben masumca düşünmesi hoşuma gidiyor diyebilirim. Ama dediğin gibi masumca derinlere dalarken vurgunu yer üşütü veririm

Koca okyanusta beynim hangi derinliğe kadar dayanabilirki... Ben bunu unutmuştum, uyarın için teşekkürler.
Saygı ve sabır. kesinlikle
alchemy motoru kapasitesinden fazla zorlarsan bozulur patlar, sağlıklı olan aklınıda yetebileceğinin dışında çalıştırırsan sağlıklı olan aklın bırtlar

Ama aklının sınırlarını bilebilmek için nerde bozulmaya başladığını görmemiz gerekiyor
O yüzden böyle şeylere kafa yormak dediğin gibi aklın sağlıksız olduğunu göstermez.
Söylediklerim ruhani mi emin değilim. yani düşünmek metafizik bir olay sayılamaz(ruha inanmıyorsan eğer), düşünmek ruhani bir olgu değilse benim anlatmaya çalıştığım şeylerde ruhani değildir diye düşünüyorum.
Yada yanlış yapıyorum ne bilim
Düşünüyorum öyleyse varım'ın o kadar basit olduğunu sanmıyorum. Aslında evde bununla ilgili kalın bir kitap var, onu okuduktan sonra "sanmıyorum"un yerine "değil" diyebilirim.
Evet biz varız. Aksi yok. ama hangi çeşit varlığız? Yada başka çeşit mi varda hangi çeşit diyorum :P
düşsel varlık mı? yoksa gerçeksel varlık mı?
Egomuz şüphesiz ikincisinden yana.
"ne var ki ben, kendimle ilgili bazı meseleleri hâlâ çözebilmiş değilim. rendekâr düşünüyor olmasından varolduğu sonucuna çıkarıyor. ben de düşünüyorum, dolayısıyla varım, ama kimim? galata'da, yelkenci hanı bitişiğinde ikamet eden uzun ihsan efendi mi, yoksa bugünden tam üç yüz sekiz yıl sonra, sözgelimi izmir'de oturan mahzun ve şaşkın adam mı? hangimiz düş ve hangimiz gerçek? düşünüyorum, o halde ben varım. düşünen bir adamı düşünüyorum ve onun, kendisinin düşündüğünü bildiğini düşlüyorum. bu adam düşünüyor olmasından varolduğu sonucunu çıkarıyor. ve ben, onun çıkarımının doğru olduğunu biliyorum. çünkü o, benim düşüm. varolduğunu böylece haklı olarak ileri süren bu adamın beni düşlediğini düşünüyorum. öyleyse, gerçek olan biri beni düşlüyor. o gerçek, ben ise bir düş oluyorum." (s.237)
Ekleme gereği duydum