|
Akıl sağlıklı çalışır. Yetememesi onun sağlıksızlığını gerektirmez. Akıl belli şeyler için dizayn edilmiş birşeydir.
Ruhanilik akılla özümsenemez bence. Bunu yaptığını söyleyen uzlaşıyordur ve olası ruhaniliğin sadece bir kısmına vakıf olabiliyordur. Ruhanilik gri hücrelerde cereyan etmez.
Batı düşünce sistemini yaratan Eflatunculuk ve Aristoculuk herşeyi kategorize etmeye, test etmeye ve bulabildiği, yaratabildiği çekmecelerden hiçbirine uyduramadıklarını reddetmeye yöneliktir. Buralara sığmayanı çöpe atar.
Bunlara saygı duyabilmek, en azından "belki de vardır" diyebilmek ve karşılığında yorumsuz kalmak, ancak zihnin kifayet sınırları hakkında şüpheye düşebilen kişilerce yapılabilecek şeylerdir.
Zihni sorgulamak ise can simitsiz yüzmeye çalışmaya eşdeğer olabilir...
Tıpkı inancı sorgulamak şeklinde...
"Düşünüyorum, öyleyse varım" önermesi "zihnim var benim" demekten öte bence hiçbir şey değildir. Sadece bir "aa bakın yahu, benim altın değerinde, yüceltilmesi gereken accaip bir korteksim var" demektir. Bu korteks zaman zaman, yine tarih içinde kendi edimlerinden oluşacak şekilde o kadar bir kifayetsizdir ki, bir hayvan hastalandığında anası ona söylemese de ne yapacağını çok iyi bilir; oysa ademoğlu ona yıllarca doğruluğu artık su götürmeyen birşey belletilmeye çalışılmış olmasına rağmen, gider gider baltayı taşa vurur ya da işin içinden çıkamaz. Korteks, amacının dışında kullanılmaya başladığında hastalık üretmekten başka pek bir işe yaramaz.
Ben zaten varım. Ve de buna ek olarak da düşünüyorum. Gelişmek üzere de, yokolmak üzere de bir potansiyel taşıyorum. Ve bu potansiyelin gerçekliğinin ne olduğunu belirleyecek olan, benim bu düşünme kapasitem yani korteksim değildir... O, daha çok hücrelerimde taşıdığım insanlığa dair bilgi ve vicdanımın gelişmişlik derecesidir. Ona bağlı olarak ben ya varolur ve varederim, ya da yokeder ve yokolurum... Ama yokolurken bile bunun adını bir "varolabilme savaşı" koyarım... Ne kadar BİLmezsem, o kadar bir bilmeye çalışırım...
Budur... Ben buyum... Kürsüyü bırakmam. Egom var benim...

Tökezlemişliğim 2. basamaktan geliyor
Konu alchemy tarafından (17-08-2008 Saat 03:43 ) değiştirilmiştir..
|