Alıntı:
dertsizcan´isimli arızadan alıntı
Beni en çok "gıcık" eden kalıplaşmış kullanımlardan biri de birinden bahsederken
"Sizden iyi olmasın" sözü.
Son zamanlarda ben de bu sözü kullanan kişilere bir tavır geliştirdim. Samimiyetine güvendiğim arkadaşlardan bu şekilde bir tarif işittiğimde:
"Dur bakalım niçin benden iyi olmasın, keşke herkes benden iyi olsa, çevremde benden iyi insanlar çoğunlukta olsa hayat daha güzel yaşanmaz mı?" diyorum
Selamlar.
|
İlginç ve çok yerinde bir yaklaşım tarzı. İnsanlar günün önemli bölümünde
"laf ola beri gele" kabilinden sergiledikleri ezbere konuşmaları düşünmeye başladıklarında, söylenilen sözlerin bir kısmının mantık ve samimiyetten yoksun bulunduğunu, içinin boş olduğunu fark ediyorlar.
Her ne kadar bu teşbih,
"karşısındaki kişiye verdiği değeri anlatma niyeti" diye izah edilmeye çalışılsa da, bunu başkasını kötüleyerek yapmak pek akıllı ve dürstçe değil. Söz gelimi
"Sizden iyi olmasın" denilen şahıs konuşma esnasında orada bulunsa, kimse bu sözü söyleyemez.
Başkalarının gıyabında ettiğimiz lâfları gerektiğinde yüzüne karşı da söyleyemiyorsak, burada bir ikiyüzlülük var demektir.
Bütün bunları ilk okuldan itibaren çocukların bir eğitim sürecinden ziyade, ezberleme/şartlanma dayatması altında kalmaları sebebiyle düşünme ve sorgulama yeteneklerinin köreltilmesine bağlıyorum.