Alıntı:
lunatic´isimli arızadan alıntı
Zamanda yolculuk teoride mümkün gözükse de bu yolculuk sadece geçmişe bir gözlemci olmakla kalır,daha fazlası mümkün değil.
Diyelim ki ben geçmişe yolculuk yaptım ve dedemi öldürdüm,dedem öldüğü için babam da olamaz,babam olmazsa ben de olamam ben olmazsam bu yazıları yazamam ya da geçmişe gidip dedemi öldüremem.
Kısaca geçmişe gitsek bile geçmişi ve dolayısıyla bugünü asla değiştiremeyiz.Sadece geçmişi izleyici olarak ziyaret edebiliriz.
Ayrıca şu da var geçmişe yolculuk mümkünse bugün bizi gelecekten ziyaret eden insanların olması gerekirdi.
|
Düzeltme amaçlı olarak şunu söylemeliyim,geçmişe yolculuk yapıp,müdahalede bulunmamızın bir problem teşkil etmeyeceğini "çoklu evren" modeli ile açıklayanlar oluyor.Bu da bir görüş.
... çoklu-evrende zaman içinden yolculuk evrenler arasında yolculuk demek olduğuna göre, bir evrenin geçmişini bir başkasının geleceğini etkilemeden etkilemek olanaklıdır. ... Bu bir kimsenin zamanda geriye yolculuk yaparak bir evrende dedesini öldürmesini ve bu arada bir başka evrende dedesinin sağ kalarak üreyebilmesini, böylece öteki dedenin katilinin sonunda doğabilmesini bütünüyle olanaklı kılar.
Çoklu evrende, hiçbir paradoks yoktur.
http://www.ideayayinevi.com/konular/...ren_kurami.htm