|
Bu kazadan ve bundan öncekilerden, işçinin bu ülkede 28 yılda ulaştığı ilkel bilincin sorumlu olduğunu düşünüyorum... 12 Eylül darbesinin yok ettiği sınıf bilinci ve sonrasında Özal la başlayıp günümüze kadar kesintisiz devam eden hiçleştirme yöntemleri, Kapitalizmin en büyük handikapı olan Proletaryanın şuursuz bir sürü haline gelmesini sağlamıştır. Eğitimin zaten sıfır olduğu bir ülkede tüketim toplumunun bir parçası haline getirilen işçi, artık ay başında alacağı paradan başka hiç bir şey düşünmeden , tek sermayesi olan emeği satan ve bunu da piyasa ekonomisinde kendine belirlenen değere göre yapan bir çeşit Kapitalist haline getirilmiştir. Sermayesinin piyasanın en ucuz ve değersiz metası olduğu kabullendirilmiş, sınıf bilinci olmayan bir sınıfın, üstelik kanunlar karşısında korumasız, sendikal hakları göstermelik bir sınıfın kum torbasından ileri bir değeri olmaması normaldir. Tuzla tersanesi bir cinayet fabrikası gibi çalışmaya devam ediyor, bakın işçinin tepkisine; sus pus, kimliksiz kişiliksiz, bilinçsiz homurdanmalardan ileri gidebiliyormu? Tuzla işçileri ve diğer işçiler; artık çözümün kendilerinde olduğunu görmeli ve ayağa kalkıp işçi sınıfının gücünü, üretim araçları üzerindeki etkisini göstermelidir... Yoksa yukarılara bakıp, "Biri gelse de bizi bu durumdan kurtarsa" serzenişleri onları o bekledikleri zümrenin kölesi yapmaya devam edecektir...
|