|
genelde filmlere puan vermekten kaçınsam da vermek zorunda olsam tam puana yakın bir değerlendirmede bulunacağım nadir filmlerden olsa gerek. kubrick üstadın farklı türlerde ne denli başarılı olabileceğinin göstergelerinden biri bu otuz küsür yıllık baş/taşyapıt kanımca. unutulmaz sahne/görsellik ve diyaloglara sahip filmin ayırıcı özelliklerinden biri bence beethoven'a olan saygı duruşudur. film müziğinin yerli yerinde ve derinden sarsıcı olabileceği bir kez daha ortaya çıkıyor. İlk önce kitabını okusam film hakkındaki düşüncelerim nasıl olurdu bilemiyorum, şu an için kitabını okuyup bir hayal kırıklığına uğramak istemiyorum. eser/film ikilemini bazılarında yaşamakla birlikte burada tartışmayı gereksiz görüyorum... 1957 yapım paths of glory'den itibaren tüm filmlerini izlemekle birlikte daha önceki yıllardaki (1951-1957) yapımlarına ulaşamamış biri olarak şunu söyleyebilirim, shining, full metal jacket'daki o çılgın/delice bakışların kökeni sanırım ilk burada yer alıyor, unutulmaz kareler, ne diyelim, keşke ömrün yetseydi de Artificial Intelligence'i de senin ellerinden izleme imkanı bulsaydık...
|