Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 10-08-2008, 12:10
Erdoğan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Erdoğan Erdoğan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Standart Kendine iyi bak...

Son zamanlarda bilhassa gençler artasında "Moda" olan ve çok sık dillendirilen bu sözün ne içinde barındırdığı "Derûni" anlamı, ne de söyleniş maksadını kavrayabilmiş değilim. Belki de ebleh oluşumdandır, bilemiyorum.

Söz gelimi, bir hırsız, soygun gerçekleştirirken; bir cepçi, cüzdan çarparken, bir üç kâğıtçı safların paralarını "Cukka" ederken; bir tinerci, köhne bir sokakta sıkıştırdığı vatandaşı şişleyip paraları çalarken; bir patron üzerinden ayda 5000 ytl lik emekle nemalandığı işçisine 450 ytl asgari ücret öderken, bir politikacı, iktidara gelince son traşa kadar becereceği kişileri seçim öncesi "Değerli vatandaşlarım" diyerek kafeslemeye çalışırken; tecâvüzcü coşkun, mâlûm meziyetlerini herkesin gözü önünde sergilerken; Hipokrat yemini etmiş kimi "Doktor"(!) lar, garibanların içine düştüğü parasal sıkıntıları kullanıp yok pahasına kestikleri böbreklerini zengin müşterilerine "Organ nakli" görüntüsünde pazarlarken vs, vs...

Hepsi de kendilerine gayet iyi bakmaktadırlar.

Örnekler çoğaltılabilir. Geçenlerde bir program sunucusu aynı ezberi tekrar edip, kendisini izleyen milyonlarca kişiye, "Kendinize iyi bakın" deyiverdi. Mevzunun diğer bir garâbet tarafı da, hiç kimse "Yahu arkadaş bunu bana neden söylersin; ben salakmıyım ? Tabi kendime iyi bakarım, hatırlatmana ne gerek var ?" demiyor.

Özetle, kişi sahip olduğu birikim ve sosyo-kültürel duruma göre, başka temennilerde de bulunabilir. Birbirini kazıklamakta, sahtekârlık ve riyakârlıkta kimselerin elimize su dökemeyeceği bir toplum olma yolunda "Emin adımlar"la ilerlerken, bu kabil papağanlıkları tekrarlamanın anlamını çözemedim.

İnsan kandırmanın akılla değil, kurnazlıkla alâkası var. "kendine iyi bak" muhebbeti, ancak ezberci saflığın tezâhürü gibi görünüyor. Bırakın akıllıyı, kurnazın dahi tekrarlayacağı bir ezber değil.

İnsanı parantez içine alarak gelişen her sistem, çökmeye mahkûmdur.

Konu Erdoğan tarafından (10-08-2008 Saat 12:31 ) değiştirilmiştir..