|
Seçkin ve entellektüel Katalanlardan oluşan bir aile, tüm bunlar Dalí yi sanat alanına yönd,leniriyordu. Gaudí imzalı Güell Parkı yal, La Sagrada Familia sıyla Barselona kenti ve Cadaqués manzarası onun ilk estetik izlenimleini biçimlendirdi. on altı yaşında, defterine şöle yazıyordu : " bir dahi olacağım ve herkes bana hayran kalacak."
11 mayıs 1904 te, salvador Galo Anselmo adıdaki ağabeyinin ölümünden dokuz ay on gün sonra, yeni Salvador Felipe Jacinto doğar, bu bizim tanıdığımız Salvador dur. annesinin, büyükannesinin, sonraları da küçük kızkardeşinin -bunlara çok sayıda hizmetçi kadını daeklemek gerekir- çok sevip üstüne titrediği, şımartıığı, etkileyici, çabuk öfkelenen, dediği dedik, maymun iştahlı bebek Salvador , saygı uyandıran bir babanın otoritesi altında - yimibeş yıl başkaldıracaktır bu otoriteye- kendisine tapan bir ailenin zorba hükümdarıdır.
çocuk dali radikal babası tarafından, sağı solu belli olmayan Trayter in yönettiği laik bir okula gönderilir. Trayter ona büyülü fenerin sırlarını öğretir ama Salvador Creus burnun da olduğu gibi, kendi yarattığı biçim yansımalarını geliştirmeyi yeğler : "Bitip tükenmek bilmeyen, yorucu düşlerin sırasında, gözlemlerimle (tavandaki) o küflü karaltıların belirsiz eğirilerini izliyordum durmadanv bulutla kadar biçimsiz olan bu karmaşadan, yavaş yavaş somut bir hal alan, gitgide daha kesin, ayrıntılı ve gerçekçi bir kimliğe übürünen görüntülerin ortaya çıktığını görüyordum".
sanırım devamı gelecek
Dalí Büyük Paranoyak- Jean louıs Gaıllemin YKY yayınları
aNlAtIm AnLaŞıLmIş olduğunda gerçekten anlamlandığı durumu soyut bir biçimde anlamlayabilmek için gerekli tüm niteliklere kendiliğinden sahipTİR.
|