|
bunu daha önce duymuştum çok yerde okumuştum.ben tunceliyim aleviyim ve kürdüm.kürt aleviler ermeni değildir o tarihçinin hatası var çünkü onun karşısında benim atalarım var dedelerim var söyledikleri var.çoğu arkadaş belirmiş biri mezhep diğeri milliyete giriyor.çok doğru bir kanı.bu bakımdan konu şaçma olmuş ama işte sonradan alevi olunmaz diyede birşey var yani ya annenden gelecek ya babandan.aslında öyle bir sayfa yazıyla açıklanabilecek bir durum değil.çok derinlemesine bilğiler,belgeler gerekli.anadoluda çok isim benzerlikleri var.buda insanları yanıltabiliyor.şu alevi kürt olmaz olayına gelirsek.aslında bir bakıma doğruluk payı olabilir.ama tabi ihtimal.neden derseniz kesin bir kaynak yok.ama yavuzun anadoludaki alevileri bir şekilde bir yerlere asimile etmeye çalıştığı bilinir.en başta tunceliyi ayırmak gerekir.tuncelinin dili ve kültürü biraz farklıdır.bazı kelimelerin anlamları farklıdır bazılarının televuzları farklıdır ve tunceli insanının şivesi farklıdır.ama bunun nedeni tunceli halkının büyük çoğunluğunun yada hepsinin alevi olmasından kaynaklanır.kurmanç ve zazaca kullanılır, bununda payı büyüktür.diğerleri zazacayı anlamaz mesala...ayrıca coğrafik farklılıklar etkilendiği akımlar vs göz önüne alınırsa kürtler arasında çeşitli farklılıklar olması gayet normaldir.ancak bu farklılıklar bizi illa bir başka kalıba sokmaz.konuyu uzatmamakta fayda görüyorum.bizde,alevilerde önce insan gelir.bu nedenle şu olmuşum bu olmuşum fark etmez.ben asimile olmuşta olsam ne fark eder insanlığımı korumuşum.ayrıca biz kürtlüğü benimsemişiz bilmişiz.senin bahsettiğin öyle üç beş sene değil yani.ben aleviyim kürdüm türküm vs vs...insanım...
ayrıca eklemek istedim kürtçe cem yapılmıyor demişsin yanlışın var bilen biri olark söylüyorum.cem doğrudur türkçe ibadet anlamına gelir ama bunun nedeni diğer mezheplerin ibadetlerini arapça yapmalarından ve bizim bunu kabul etmememizden dolayıdır.bize göre ibadetini kendi bildiğin ve anladığın dilde yapman makuldür.sadece kürt aleviler olmadığını göz önüne alırsan ve kürt alevilerinde hep iki dil bilmek durumunda olduğunu düşünürsen neden genel olarak türkçe yapıldığını anlarsın.ama cemaatin hepsi kürtçe biliyor ise cem kürtçe yapılır.
saygılar....'
Konu aequitas tarafından (08-08-2008 Saat 00:21 ) değiştirilmiştir..
|