|
''İngiltere'de bugüne kadar yürürlükte olan yasa ötenaziyi intihara yardım olarak kabul ediyor ve suç sayıyordu. Ötenaziye yardım eden kişilere ise 14 yıla varan hapis cezası veriliyordu. Dünyada ötenazi'nin yasal olduğu ülkeler arasında ABD'nin Kolombiya eyaleti, Avustralya'nın Kuzey eyaleti, İsviçre, Hollanda ve Belçika geliyor.
Ötenaziyle ilgili İngiliz Parlamentosu halkın ezici çoğunluğunun sesini dinlese de konuyla ilgili bazı sorular hala cevapsız. Özellikle ötenazi kararını kim verecek? Karar ne zamanlar ve hangi durumlarda verilebilir olacak? Hastalığın iyileşme şansı olup olmadığına nasıl kesin olarak karar verilecek veya böyle bir kararın verilmesine gerek olacak mı? gibi sorular uzayıp gideceğe benziyor.:''
Hasta hergün büyük acılar çekiyor ve her sAbah uyandığında hala o dayanılmaz hastalıkta olduğunu anımsıyor.Belkide biran önce ölmeyi bekliyor.Ölümü beklemek!!...her gün daha fazla ilac ve artık bu ilaçların sadece yan etkisi.İnsan buna ne kadar dayanabilirki.her gün ölmeyi beklemek ne kadar acı vericidir.bir gün daha yaşanması sancılı olan bir hayat.o insanın acılarından kurtulup sessizcce ölme isteğinden daha doğal ne olabilirki.O insan kendi bedeninden kendi sorumludur..Evet hastanın yakını bunu istemez belki.Belki bir gün daha yaşayabilmesi için ona yardımcı olur onu kaybetmenin acısını dayanamayacağını düşündüğü için.Bu bencilliktir.Tedavisi mümkün olmayan bir hastalıkla boğuşmakta olan ve her gün ilaçların etkisiyle bilincini daha da kaybeden bir isanın yaşamasının ne anlamı varki.eğer hasta yaşamına son vermek istiyorsa ona insanca ölme hakkı verilmeli.
EĞER O İSTİYORSA BU OLMALI.
"yaşam hakkımız varsa kendi öz irademizle hayatımızı sonlandırma hakkımız olması gerektiğine inanıyorum"
|