|
Beynimizin kategorizasyonunu "alt" ve üst" olarak yapan yaklaşımı ben şahsen anlamlı buluyorum. Nörolog olmadığıma göre ancak öznel fikrimden bahsedebilirim elbette. İnsan beyninin tamamı eğer 100 birim ise, bunun 28'i korteks (beyin zarı, nam-ı diğer gri hücreler), gerisi de altbeyin, yani beynin beyaz hücreleri.
Korteks düşünerek ya da öğrenilerek yapılan şeylere hükmeden kısım. Altbeyinse sezgilere (ve içgüdüler ve genetik aktarımlar ve duygular ve bilinçaltı ve vb.). Eğer yapılan bu araştırmalar doğruluğunu kanıtlarsa, zaten kafadan %72lik bir kısmı bilinçli olarak kulanamamamız sözkonusudur. Bu kısım biz uyurken vücuda hükmeden kısım. Mesela biri biz derin uykudayken bize yaşamsal bir tehditte bulunsun, bunu da duyularımızla (güya uyuyorlar) algılayacak denli yakına getirsin. Mesela bize vursun, keskin ve sivri bir alet batırsın ya da ateş değdirsin. Neye istinaden tepki veriyoruz? Hani uyuyorduk? Keza, bu bölüm aynı zamanda istem dışı kas hareketlerinin (tüm iç organlar), bilinçaltının ve onun da altında yer alan içgüdü ve RNA'sal genetik aktarımın yer aldığı bölüm...
Yani aslında bizi en "zeki" kılacak bölüm, çünkü yukardaki yazılarda da değinildiği gibi artık IQ eşit değildir matematiksel dışavurum... İnsan kendisinin ne olduğunu belki de bu matematik saplantısında kaybetti...
Sadece matematiksel IQ testine bakarsak, bir kere kimsenin beynini %28den daha fazla kullandığını söyleyemeyiz, bu anatomik olarak imkansız gözükür...
Ama bir şey soracağım ben şimdi bu konuya nazire: neden bu konuya yazıyoruz ki?
Bu ülkede (ve aslında dünyada) ne kadar az kalınlıkta korteksi olan ve ne kadar çok altbeyninin otomatik pilotunda AMA aslında onu gerçekten kullanamadan yaşayan insan olduğunun bilimsel araştırmasını birkaç gözle bekleyenlerdenim açıkçası.
Bizim gibi kuşkucu ve deneysel insanları ancak bilimsel (!) araştırmalar doyuracaktır çünkü. Belki başka bir deyişle, bizler bilimsel hal alan masalları bilimsel gelmeyenlere yeğliyoruzdur...
Kim nasıl ölçüyormuş sahiden bu beyinin %10'unu kullanma meselesini? Tanımları dahi standart değil ki. Artık modern psikiyatride ne sağ beyin kaldı ne ön arka lob...
Yine de benim asıl merak ettiğim ve cevabını aradığım şey başka... VİCDAN denen şey beynin neresinde? Açıkçası ben bunu çok merak ediyorum. Ruhu dahi değil, vicdanı merak ediyorum ben.
Çünkü insanda en az gelişmiş şey o bence. Ve eğer o olabildiğince gelişseydi, korteksi de bu kadar kalınlaştırmak gereği kalmazdı...
Kimse metreler yüksekliğinde kitabı okuduğu ve de hatmederek papağanlığını yaptığı için kendisini "önemli" hissetmeye ve bunun hakkını vahşice talep etmeye kalkmazdı... Çünkü yüzyıllardır kortekste cereyan eden her türlü bilgi alışverişi ve iletişimin "gerçek" olmadığına ve de salt gerçek olamayacağına aymış olurdu...
Ne farkeder ki ben korteksimin yüzde kaçını kullanıyorum? Hepsi sadece korteksi ölçüyor hepi topu... Ha ha, %28'in %10'u... Yaşasın!!
Ya geri kalan... Ona ne olacak peki?

Tökezlemişliğim 2. basamaktan geliyor
|