Tekil Mesaj gösterimi
  #37 (permalink)  
Alt 17-07-2008, 02:02
VfV - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
VfV VfV isimli Üye şimdilik offline konumundadır
ben arıza değilim

Alıntı:
alchemy
Sevgili VfV, din seçmek felsefi öğretiye baya bir etki eder diye düşünüyorum ben, dolayısıyla aslında dinlerini seçenlerin felsefelerini de seçtiklerinden bahsedebiliriz. Felsefe ille de Politzer'in giriş kitabı ya da Niçe olmak zorunda değil ki... Felsefe dünyevi yaşam hakkında ileri sürülen bir düşünce sistematiğidir. Ve de buna binaen de kurallar inşa ederek sistematiği sisteme dönüştürürsünüz... Bu durumda İslamdan ala felsefe mi var yaa? Mis gibi...!
Aslında anlatmak istediğim tam olarak bu değildi. Elbetteki dinler yapılarında belirli bir felsefeyi de barındırırlar, bunu iyi bildiğimi düşünüyorum, sadece bir düşünce fakat şöyle birşey de üç büyük din olarak kabul edilen, musevilik,isevilik ve islamiyet in felsefik olarak aslında aralarında pek bir fark yok. Aralarındaki fark geldikleri zaman ve mekandan kaynaklı bazı toplumsal sebeplerden ötürüdür. Herneyse, dinlerin içerisinde barındırdığı felsefeye ben felsefe demem. Eğer sizin bahsettiğiniz dinler içerisinde var olan tasavvufi ve batıni akımlar ise işte o zaman size katılabilirim. Mutasavvufların bir vahdeti vücut felsefesi, batınilerin enel hak felsefesi, kuşkusuz ki saygı duyduğum ve benimsediğim felsefelerdir. Fakat anlatmak istediğim bu değildi, demek istediğim şu ki (aslında tam olarak nasıl diyeceğimi de bilemiyorum ya ) Düşünme yöntemleri üzerine, insanların araştırma yapıp yapmadıkları ya da hayatı hangi felsefik bakış açısı ile sorgulamaları gerektiği ya da doğruya nasıl ulaşmaları gerektiklerini, araştırıp araştırmadıklarını sorgulamak istemiştiim. Umarım anlatabilmişimdir.

Ve aptallar dünyanın bütün bilgelikleri ile alay ederler...