Aslında ataerkil düşünce yapısı bir nevi toplum ve medeniyetlerin yükselmesiyle ortaya çıkmıştır. Toplumun yükselişinde tarım üretiminin rolünü az çok biliyordur herkes. Tarımın toplumsal örgütlenme öncesi en önemli aşamalardan birisi olduğunu belirttim, peki kadının bu süreçte toplumsal açıdan ikinci sınıf olması nerde başlar? Her şeyden önce doğası gereği(STv veya Kanal7 de bir belgesel anlatıyor "olsaydım allahın hikmeti sual edilmez ki" derdim herhal...) fiziksel olarak biraz daha çelimsiz olan kadınlar, üretim araçlarından kısıtlanmaya başladılar ve toplumdaki yerlerini yavaş yavaş kaybettiler. Peki önceden nasıldı da durum kadınların aleyhine döndü derseniz, şöyle ufak bir geri dönüşle lise tarih kitaplarında gördüğümüz erkek-avcı ve kadın-toplayıcı ikilisini gösterebilirim. Erkeğin evi besleme konusunda başarı şansı küçükken kadın neredeyse çoğu zaman evdeki bireylerin midesini dolduruyordu. Taa ki tarıma kadar. Tarım ortaya çıkana kadar, komünal ve yardımlaşmacı türden örgütlenmeler gösteren klanlar ve kabilelerden ibaretken tarımın ortaya çıkma süreci aynı zamanda toplum ve ulusların ortaya çıkma sürecidir de. Hatta ülkemizde büyük göğüsleriyle tüm kainatı besleyebilecekmiş gibi gözüken Kibele heykelleri ve onlardan çok uzak bir gelecekte çıkmadığını sandığım "priapos" (şu, eöööö,şey işte,malafatlı tanrı asdfsdfsd) kültünü göz önünde bulundurmamız yeterli. Aslında kadın egemen toplumda komünal yardımlaşma ve toplanan meyve ve avlanan hayvanları paylaşmak, ebeveynleri ölen çocukları başkalarının yetiştirmesi gibi ortaklaşa faaliyetler yaygınken, erkek egemen topluma geçiş süreci bunların yerine sermaye(eskilerde tahıl- değerli madenler- odun kereste- veya o devirde ne değerli bulunuyorsa) birikimi ve kimi bireylerin önce topluluktan sonra toplumdan kopuş yaşadıkları süreç(ler)e bırakmıştır. Şahsen bana kalsa kadın egemen toplum gelecek hemde ilkel şekilleri ile deseler hiç itirazım olmazdı, ee napalım olsaı müstakbel eşin soyadını almak gerekirdi ama dert değil

(ahah).
p.s.: Eklemeden geçemiyeceğim. Geçmişte bazı arkadaşlarım(tanıdıklar desem daha doğru olur sanki ama neyse

) kadın egemen toplumu "olm kadın egemen toplum olur mu yaaaa? En çirkin kadın gelip seni seçecek o zaman naapcan" veya "olm şahane bir şey kadınlara bağlanmak yok beğenmedi mi kovuyor seni sonra başka bir kadın seni seçiyor" gibi yanlış anlamalarıyla yüzleşmek zorunda kalmıştım. Aklıma geldikçe hala gülerim, demek isterim ki , mühendislerle , özellikle makina mühendisleri ile fazla içli dışlı olmayınız

.