Alıntı:
sangre´isimli arızadan alıntı
7- Osmanlı İmparatorluğunda padişah analarının tamamına yakınının Türk olmadığını,
|
Bunu biliyordum, artı Osmanlı'nın pekçok vezirinin, devlet adamının ve de yeniçerilerin de "devşirme" olduklarını, yani aslında balkanlardan geldiklerini de hepimizin biliyor olması gerekir sanırım; en azından benim zamanımda tarih dersi kitapları bunları açıkça yazardı. Ya da o kişilerin ait oldukları toprakları belirleyen önadlarına bakılınca, oraların "suyun öbür tarafı" olduğu açık bir şeydi zaten.
30. maddede yer alan Fatih’in Hıristiyan olmasında bunun payı olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca, Osmanlı padişahlarının pek çoğunun bir müslüman gibi yaşamadığını, sadece müslümanlara önderlik etme hasletini (haslet denmez buna, mevkii demek lazım) elde tutarak, topraklarındaki müslüman halkı yönetmek üzere islam’ı kullandığını da biliyorum…
Her zaman Cumhuriyet'in Osmanlı'yı neden adeta hiç yokmuşçasına reddettiğini anlamaya çalışmışımdır. Sebebi (ki bunun tek sebebi de olamaz aslında) ya da önemli sebeplerden biri Osmanlı aristokrasisinin ve elitinin bu şekilde ayrışmış olması olabilir mi? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa konuyu öğrenmeyi, tartışmayı arzu ederim… Sitede bununla ilgili bir kaynak varsa ve bilenler belirtirse de sevinirim…