|
Yalom'un "Nietsche Ağladığında" kitabından sonra, Nietsche'yi çok merak etmiş "Ve Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabını okumuştum. Aşığıya alıntıladığım satırlar okurken defterime kaydettiklerim arasından seçildi.
İsmi lazım değil bir arkadaşım da "Tan Kızıllığı"nı hediye etmişti ona başlayacağım ama taşınma esnasında kitabı kaybettim ama o arkadaşım merak etmesin kesin bulurum kitabı, gerekirse evi yeniden taşırım...
Ve Böyle Buyurdu Zerdüşt / Frıedrıch Nietzsche
** Yalnızlığı yaşarken, denizdeymiş gibi yaşardın, üstelik deniz seni taşıyordu.
Yazık karaya mı çıkmak istiyorsun? Yine bedenini kendin mi sürüklemek istiyorsun.
** Benim size verebilecek neyim olabilir ki. En iyisi ben acele gideyim de sizden bir şey almayayım.
** Dünyada, gösterecek kimse bulunmayınca, en iyi şeyler bile başarısızlığa mahkumdur.
** Çok düşünülen her şey şüphe uyandırır.
** Niceleri kendi zincirlerini çözemezler, fakat dostlarının kurtarıcılarıdır.
** Çok kısa süren delilikler -aşk diyorsunuz siz buna- ve bu kısa deliliklere,
uzun bir ahmaklık halinde son veriliyor, evlilik..
** Tanrı bir dayatmadır. Ama isterim ki, sizin dayatmanız yaratıcı iradenizi aşmasın.
** İnsan kendi öğretisi için ateşten geçse, neyi kanıtlamış olur.
Daha önemli bir şeydir, kendi yangınından kendi öğretisini çıkarmak..
** Dostlarım, özgürlüğün yolunu bulabilmeniz için, tüm kurtarıcıların en büyüğünden kurtulmanız gereklidir.
**Akışın çok coşkun geliyor bana, ey zevk pınarı! Doldurma isterken kadehi
çoğu kez boşaltıyorum.
** Kanatları olmayanlar, dik ve derin yamaçların kenarında yaşamamalıdırlar.
** Kendi sözünü dinlemeyen, başkasının buyruğu altında yaşar. Yaşamın
kendisi böyledir.
** Gözlerinin benimle konuşabilmesi amacıyla; dudaklarını birleştirdiğinde bin yüzlü bir aynayla yakaladım bakışlarını. Ve gözleri benimle konuştu..
** Güzellik nerdedir? Tüm irademi sonuna kadar kullanabildiğim yerdedir.
** Önce bedeninize ve kendinize yürekli davranmaya çabalayın. Kendine inanmayan daima başkalarının yalanlarıyla aldanır.
** Sen yolunu unuttun, yürümeyi de unutursun artık.
** Her düz olan şey yalan söyler. Her gerçek eğridir, zamanın kendisi bile
kısır döngüdür.
** İki kişinin yalnızlığı tek kişinin yalnızlığından daha yalnızdır..
** Yalnız bırakılmak ve yalnız kalmak ayrı şeylerdir.
** Artık bir yerde sevemiyorsan, geçip gidilmelidir oradan.
** Değer biçilerek alınan her şeyin değeri de az olur..
** Baselde profesör olmayı, tanrı olmaya elbet yeğ tutardım. Ama evrenin yaratımını yarıda bırakacak kadar bencilleşmek cesaretini bulamadım kendimde.
** Sevmek ve ölmek; Sonsuzluktan bu yana, bu ikisi birbirlerine uygun düşerler. Sevmeyi istemek aynı zamanda ölümü de istemektir. Siz yüreksizlere ben böyle derim.
** "Böyle idi"; idarenin diş gıcırtısı, iç sıkıntısının ismi bu. Olmuş şeylere karşı, güçsüz lan irade, bütün geçmiş şeylerin en kötü izleyicisidir. İrade geriye doğru gitmeyi istemez; Zamanı ve zamanın tutkularını kıramaması, budur işte iradenin en yalnız iç sıkıntısı.
** Erkekler pek fazla değil burada, bu nedenle de kadınlar erkekleşirler. Çünkü yeterince erkekleşen kadın, kadındaki kadınlığı kurtaracaktır..
** Benim kulağıma denk kulağı olmayan bu yerde ne demeye konuşayım ki? Hiç olmazsa rüzgarlara haykırayım.
** İyiler arasında yaşayan her insanı, yalan söylemeye alıştırır acıma. Acıma bütün özgür ruhları zehirler. Çünkü iyilerin budalalığı sonsuzdur.
** Bir sürü karışık yollarda dolaşarak kendi gerçeğime eriştim. Gözlerimin kendi uzaklığıma bakındığı yerlerdeki yüksekliğe, bir merdivenin üzerinde tırmanmadım ben, Başkalarına yol sormayı da sevmem. Yolu yollara sordum ve onları böyle sınamayı yeğledim.

** Gözlerinin benimle konuşabilmesi amacıyla; dudaklarını birleştirdiğinde bin yüzlü bir aynayla yakaladım bakışlarını. Ve gözleri benimle konuştu... Nietzsche
|