Hiç bir -izm 'in dünyaya ve insanlığa düzensizlik varken düzen getirebileceğine, düzen varken de düzensizlik getirebileceğine inanmıyorum . Düzen ve düzensizlik kavramları çok flû kavramlar . İnceden inceye tanımlamanız gerekir ki bunu da en güzel matematikte yapıyorlar. Ama bu bile yetmeyip düzenli yapıların düzensizliğini ve düzensizliğin de düzeni ürettiğini bulgulayabiliyorlar ki, tabi bu biraz da tanımlar ve aksiomlar icat ettikleri için görmek istediklerini görüp cambaz konumuna düşme bence .
Durum böyleyken "düzen mi düzensizlik mi ?" , "Hangisi daha iyi gider , ona göre bir sistem kurgulayalım?" demek gerçekten eğlenceli bir özgürlük alanına tekabül edebilir. Özgürlük biraz da böylesi bir irrasyonellik ister işin doğrusu ancak saçmaladığımızın da farkında değilsek , o zaman bu biraz şizofreniye girer.
Velhasılıkelam , ben düzen ya da düzensizlik ile ilgili birşey söylemedim. Belki söylediklerim sizin düzen ya da düzensizlik tanımlarınızın içeriğine doğru çağrışımlar yaptı ve siz böyle algıladınız durumu bilemiyorum .
Sıkıntı, gerçekliğe sinmiş hiçliğe dayanır . - Kierkegaard -
|