ya gerçekten anlamıyorum nedir bu hormonlara salgı bezlerine olan saplantı onları insanın manevi yönünü açıklamak için kullanmak bilimsel ya da değil hiç farketmez.sevmemiz hüzünlenmemiz sinirlenmemiz heycanlanmamız bunlar hormonların salgı bezlerinin işleyişiyle olan basit şeyler öylemi tıb bilim bunun açıklamasını yapıyor öylemi.bir yere kadar yapabilir ancak. bilim aşkı da kendince açıklıyor ama o kadar basit bir duygu mu aşk ya da herkeste aynı hormonlare varda nasıl herkes farklı şekiller de duygusal durumlardan geçiyor.madem tüm duygular hormonların işi o zaman tıb bu hormonları yok etsin ve biz sevmeyelim üzülmeyelim ya da hormonları kontrolaltına alalım da aklımız bir karış havada gezmeyelim duygusal yoğunluk yaşadığımız anlarda.
bu kadar basit mi maneviyatımız.tamamen hormonlarımızın işleyişiyle mi aşık olur ruhsal dengesizlikler yaşarız.kalb dediğimiz bir organın üstünde anlamlar yüklediğimiz şey yürek gönül bunlar hormonal bir işleyişin sonuçları ha.yok bu kadar basit değil insanın maneviyatı.bilimsel bulgular önemlidir bunlarından etkili olduğunu bilmek önemlidir ama herşeyi de bilimsel maddesel olarak açıklamak insan için geçerli değildir bence.insanın diğer acnlılardan farklılığını gören herkes bilir bunu insanı anlamak o kadar da kolay değil.hele manevi yönümüz üzerine yapılan deneyler çok da geçerli değil her insan ne kadar benzerse o kadar faklı çünkü birbirinden bunu sağlayanda işte ruh dediğimiz yönümüz ki bunun içine vicdanımız gönlümüz duygularımız da girer diye düşünüyorum.
şu bana inandırıcı gelmiyor; mesela çok iyi sevdiğimiz insanlar olur çok güzel bir kalbe yüreğe sahiptir iyi insandır nihayetinde şimdi bu onun hormonlarının salgı bezlerinin dengeli işleyişinden midir .bilimsel açıklamalarla karşınıza çıkmıyorum belki ama bunlar daha açıklayıcı geliyor bu konuyla ilgili olarak çünkü çok da bilimle ilgisi yok ruhun bence hissedersin inanırsın kanıtlayamazsın.ama kanıtlanmayan şey yoktur anlayışıda insanın kabul edeceği bir şey değildir bence. ben böyle düşünür böyle inanırım.

"kendi kimliğini ötekinin varlığına göre konumlandırmak hastalıktır. kimliğini yaşatman için sana bir düşman gerekiyorsa, senin kimliğin hastalıklıdır"
hrant dink
|