Alıntı:
sakin´isimli arızadan alıntı
sorumluluklarımız sınırları içerisinde özgürüz.bir sorumluluk almışsak onu yerine getirebilmemiz gerekir nasıl getireceğimiz konusunda özgüürüzdür ama yerine getirip getirmemek konusunda özgür değiliz çünkü o sorumluluğumuz vardır yok sayamayız.insan olarak dünyaya gelişimizin bile nefes alişimizin bile bir sorumluluğu varsa üzerimizde sınırsız özgürlüğümüz yoktur ama aslında sorumlluluklarımız dahilinde özgürüzdür.her istediğini yapmak özgürlük değil seçimdir ya da bazen sorumluluklardan kaçmaktır.insanın sınırsız özgür olması gereken tek şey düşünmek olmalıdır. bu da tanrı tarafından verilmiştir ama insanlar tarafından maalesef kısıtlanabilmektedir.özgür hissettiğimiz sürece özgürüzdür.ve yaşıyorsam özgürümdür yapmam gereken tek şey kısıtlanmasına karşı çıkmaktır yani yaşamayı sürdürebilmektir
|
Düşünme özgürlüğü demişsin, ama bir de şöyle bir özgürlük olamaz mı? Düşünene karşı çıkma özgürlüğü. Eğer benim düşünme özgürlüğüm varsa, başkasınında benim düşünmeme engel olma özgürlüğü vardır. Aynı şekilde aynı özgürlüğe bende sahibimdir. Eğer ben düşünme özgürlüğüne sahipken, o benim düşünmeme karşı çıkma özgürlüğüne sahip değilse, bu nasıl bir özgürlük olabilir ki? Kişisel özgürlük. Evrensel değil. Düşünme özgürlüğü var, ama düşünmeye karşı çıkamassınız. Böyle bir özgürlük yok. Hayır, bu tam anlamıyla özgürlük olmazdı.
Hadi diyelim, düşünene karşı çıkma özgürlüğüde var, peki o zaman düşünme özgürlüğüne ne oldu? Ben özgürüm ve istediğim gibi düşünürüm sana ne? İşte burada özgürlük diye bir şeyin olmadığını anlayabiliriz.