Tekil Mesaj gösterimi
  #16 (permalink)  
Alt 14-03-2008, 13:45
Erdoğan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Erdoğan Erdoğan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Sn. maria,

Yazdıklarımda "İslamın ne kadar yüce bir din" olduğunu izaha çalışmadım. Belki cehlimden merâmımı tam arz edemedim. "Eski köye yeni adet" peşinde değilim. İslâm, islâmdır. "Ilımlı" veya "Siyasal" olarak tavsif edilmesini kabul edemem.

Diğer taraftan Allah'ın Kur'an da buyurduğu hükümlerin tümü beni bağlar. Fakat din de insanlar için o zamanın şartlartında ortaya konmuş kimi ruhsatların, sanki temel emir hükmünde algılanmasına karşıyım. Bir ayette "Dörde kadar" evlenmeye ruhsat verilirlken diğerinde "Adaletle hükmetme" emredilir. Adil olmak emir/şart, diğeri ruhsattır. Ama birileri uçkuruna hakim olamayıp İslâm'da ki "Dörde kadar" ruhsatını kendi sıkıntısına maske yapıyorsa bu onun suçudur.Başka bir deyişle Müslümanların yaşadığı coğrafya da Dinin temeli, insanlığın olmazsa olmazı adâlet bir taraf itilmiş ve İslâmın erkelere kaç adet kadınla evlenebilecekleri konusunda ki Ruhsatı ön plâna çıkmışsa, orada zaten dinin özü gitmiş, şekli kalmıştır. Eğer bu şekli "İslâm" olarak algılarsak, ben bir çok insandan daha da fazla eleştiri malzemesi üretebilirim.

Denir se ki, "Bir erkeğe dört kadını mahkum etmek adalet midir ?"

Konuya dışarıdan bakıldığında bu soruya verilecek tatmin edici bir cevap bulamazsınız. Ama ben size şunu diyebilirim. Dünyanın en güzel yazılmış şiirinden işimize gelen bir cümleyi çıkarırsak, o cümlede şiirin bütünüyle birlikte oluşan anlam kayboluverir. Şiirin içinde iken sahip olduğu değeri tek başına koruyamayabilir. İslâmı da tek tek emirleri ele alıp, onu islâmın diğer hükümlerinden ayrık biçimde değerlendidirsek, istediğimiz gibi sonuçlara ulaşabilmemiz mümkündür. İslâmı bir bütün olarak ele alıp da muhatabına anlatabilmek ise,her babayiğidin harcı değildir. Ben de bu sebeple başka bir sayın üyeye "İnancımı tartışmam" demiştim. Ama takdir edersiniz ki, ihtiyaç hasıl oldukça düşüncelerime açıklık getirmem için inancımı referans almam veya kısmen değinmem ile onu tartışmaya açmam farklı hususlardır.

Tabi bütün bunları yazarken belirttiğiniz şekilde dinimi "övme- ululama" gayreti içinde değilim. Sadece önceki mesajlarımdan birinde arz etmeye çalıştığım gibi meselenin bu gün kendilerini müslüman olark tanımlayanlar açısından anlama/algılama noktasına değinmeye çalışıyorum. Size bir şeyler ispat etme peşinde olamam. Hatta bir ihtiyaç durumu yoksa böyle bir "İspat" davranışının muhatabıma saygısızlık olacağını düşünmekteyim. Çünki mevzu subjektiftir.

İnsanı parantez içine alarak gelişen her sistem, çökmeye mahkûmdur.

Konu Erdoğan tarafından (14-03-2008 Saat 15:28 ) değiştirilmiştir..