Tekil Mesaj gösterimi
  #21 (permalink)  
Alt 11-03-2008, 14:40
calvary - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
calvary calvary isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Taze Arıza

Arkadaşlar ‘cogito ergo sum’ sözü Descartes tarafından sıkça kullanılar ve akılcılığın temelini oluşturan bir sözdü ancak bu sözü olumlu karşılayarak buraya yönelmiş arkadaşlar için küçük bir hatırlatma yapmak istedim. Bunlardan 1. si bu düşünce yapısının Aristoteles ile başlayıp Descartes ile zirveye ulaşmasına rağmen sadece basamak oluşturduğu yani hiçbir geçerliliğinin kalmadığı gerçeği 2. si ise varolmak ile düşünme arasındaki bağın gerçekçi bir açıklığa kavuşmuş olması

Şöyle ifade edersek çevresine bakan herkes çevresinde düşünemeyen bir çok şey görecektir, hatta insanlar ve birkaç hayvan çeşidi dışında bunu yapabilen başka canlı yok gibi ama bu diğer varlıkların varlığı hakkında tereddüde düşmemiz için bir neden teşkil etmiyor sonuçta. İnsanlık hatta hayat bile yokken varlık vardı sonuçta değil mi?
Olaya her ne kadar mizahi yaklaşarak ‘düşün düşün …. işin’ şeklinde yaklaşan arkadaşlarda olsa  olay bu kadar basit değil aslında çünkü düşünce ile varlık özdeşleştirildiğinde olay idealizm e kada varıyor ve bu ileri değil geriye doğru atılmış bir adımdır. Descartes ten alınmış bir metin ile ne demek istediğimi açıkça ortaya koyarak sonlandırayım;

‘Ben varım, Tanrı vardır. Tanrının var oluşuna ait kesinlik çok önemlidir; her hakikat, her kesinlik, her pozitif bilim buna bağlıdır. O olmasa idi, cogito ergo sum’da mahkum kalacak başka bir şey bilmeden kendimi bilecekti; onun sayesinde şüphenin düşüncemle dış şeyler arasında açtığı uçurumu aşıyorum; öğreniyorum ki cisimler alemi vardır.fükürlerimin doğru olduğunu bana garanti eden tanrıdır. Şüphelerin her zaman için çürütülmesi onun kendi hakkında zihnime koyduğu düşüncelerdir…’’ Descartes