25-02-2008, 19:17
|
 |
kızıl arıza Багэр
|
|
|
|
ağlamanın cinsiyeti...
ağlamak...ortalama bir ömürde dökülen yaklaşık 95 litre gözyaşı ...duygusal yoğunluklardaki bir çeşit rahatlama reaksiyonu...bebekler/çocuklar tarafından tercih edilen iletişimin önemli bir yolu...bazı durumlarda zayıflığın,bazı durumlarda ihtiyacın bir dışavurumudur ağlamak...
biraz hipokkrates tanımı;
Alıntı:
|
"Ağlamanın merkezi beyinde gizli. Gözyaşı dışarı akarken beyindeki fazla sümüksü sıvıyı da birlikte atıyor ve beyni hasta olmaktan koruyor."
|
biraz renê descartes düşüncesi;
Alıntı:
|
''ağlayabilen insanın sevme ve merhamet etme becerisine sahiptir''
|
az biraz Romalı şair Ovidius;
ve şiirler,melodiler,tınılar,bazen sadece kelimeler,anılar,sezen aksu...hepsi birer ağlamak tanımı yada nedenidir...ama bizim ilgilendiğimiz konu ağlamanın kendisi değil,yakıştırdığımız yada sınırladığımız cinsiyet fakörüdür...erkeklerin ağlayamaması,ağlamaması gerektiği inanışı/söylencesidir...
gerçi aristoteles'e göre;
Alıntı:
|
kadınlar erkeklerden daha heyecanlı yapıya sahip; yıkılmaya ve ümitsizliğe daha yatkın ve "utanma, özsaygı" gibi duygulara sahip olmayan canlılardı. Daha çok ağlamalarının nedeni de buydu.
|
oysa günümüz araştırmacıları kadınların yaşama bakış açılarının erkeklerden daha çok pozitif olduğunu düşünmekteler...kadınların daha fazla/çabuk ağladığı bir kesinlitir evet,ama bu durumun biyolojik/genetik donanımdaki farklılıktan ileri geldiği ve gözyaşı bezlerinin cinsitlere göre farklı işleyişler gösterdi bilinmektedir...
erkekler ağlamaz diyen bir eril perspektif hangi gücün,onurun kayıp olmasını endişe etmektedir.Bize yakışmaz diyen bir erkek,kimsenin görmediği boşluklarda,loşluklarda ağlarken o an neyi yakıştırmıştır kendine ve neleri kaybetmiştir ki...aynı şekilde perspektifen dişi olan bir erkekler ağlamaz ne tür bir anlam yüklemektedir erkeklere...
ağlayabilirmiyim...müsadenizle,henüz dökülmemiş gözyaşlarım var daha,ortada durmak isterim ben ağlarken.Boşluklar/loşluklar sizlerin olsun...
Bazen diyorum atayım kendimi aşağıya....Bazen de diyorum niye atayım kendimi aşağıya!!
Кызыл Багэр
|