|
bir çok tanımlama yapılmış farklı açılardan sürüye dair,fakat bazı bölümlerde sürü psikolojisi ile kitle hareketleri birbirine karıştırılmış...
sürü,zorunluluktan yada tatminden kaynak alan bir yanaşma biçimidir iletişim/paylaşıma dair...kitle hareketiyse içinde fikirsel birliktelik barındırır...
bu sadece tanımlama yapılırken açığa çıkan bir hata değildir...aynı şekilde eylem halinde de benzer durum meydana gelir...birey zorunlu bir yanaşma hissiyatıyla bazen kitle hareketlerine katılır...ihtiyaç dolayısyla kendisine katılım göstermiş bireye kitle hareketlerinin gereksinimi yoktur ama bu durumun bilincinde olarak bazen kullanabilirde...ondandır zaten eski diye anılmaya başlayan bir sempatizan/militanın belli bir süre sonra ayrılması o kitle hareketinden,çünkü arayışın adı tatmindir,fikir ilgilendirmez...
sürüye dair ne söylenecek çok şey vardır,ne görmezden gelinecek az şey...sonuçta psikoloji sadece insana has bir durumdur,öyleyse olmasıda normaldir sürüde yer alma ihtiyacı,diğer birçok şey gibi...fakat şunuda belirtmek istiyorum ki,sürü psikolojisini anlamaya çalışmak yada tanımlamak farklıdır,sürüye ait olmadığını ıspat etmeye çalışmakta farklıdır...
Bazen diyorum atayım kendimi aşağıya....Bazen de diyorum niye atayım kendimi aşağıya!!
Кызыл Багэр
|