|
hımmm...
100 yıl değil 20 yıl öncesine gidiyorum murat bey.
anneannem: okuryazar değil. çarfaş giyer. bir kitaba inanmış. niye inanmış? belli değil. ama belli ki anasını babasını inanırken bulmuş kendisi de otomatik olarak bunu kabul etmiş. dünyaya ait bildikleri 7 yaşındaki bir ilkokul çocuğundan bile daha az. hacıdır kendisi.
dedem: arapça okur yazar. öldü. yaşıyorken bir kez bile kitap okuduğunu görmedim(kuranın dışında). camiiden dışarı çıkmazdı. o da inanırdı. niye inanırdı? çünkü anası babasını inanırken bulmuştu. 7 yaşındaki çocukların dünyadaki kültür hakkında bildikleri daha fazladır rahmetli dedemden.
babaannem: çarşaf giyerdi. okur yazar değildi. yaşamıyor.
dedem: (babaannemin eşi) okur yazar değil. köyde yobazlığı ile tanındığı için "yobaz anlamına gelen şimdi hatırlamadığım bir lakabı vardı" ve bu lakapla çağrılırdı. yaşamıyor.
onlar ve anne-babaları (büyük dedelerim ve ninelerim) kurtuluş savaşında bizzat savaşa katıldılar.
biliyorum ailemin sırlarını paylaştım. yazık onlara. ama ben sahtekar değilim. ailemin bu durumundan utanç duymuyorum. ama kendimi de kandırmıyorum.
sizin dedeniz ve anneaneniz okur yazar mıydı sayın murat?
merak ettim kitap okurlar mıydı gerçekten?
evet. kurtuluş savaşında kadınlarımız kapalıydılar. ama farklı bir ortamda yetişselerdi kapalı olmayacaklardı. bunu düşünmek o kadar mı zor?
ülkeminde şu anda bile ortalama eğitim 4 yıldan ibaret.
ve siz kalkmışsınız "eskiler en doğrusunu bilirdi" diyorsunuz.
ne malum?
okur yazar bile olmadan, savaşlarda bir o cepheye bir bu cepheye koştuğu için minnetar olduğumuz dedelerimiz- ninelerimiz hangi ara kendilerini geliştirmek için fırsat buldular?
tamam hepimiz bu insanlara minnettarız. ama gerçeklerin de farkındayız. onları kapalı oldukları için suçlayan yok.
aksine onları ANLIYOR VE SAYGI DUYUYORUZ.
ama ya şimdiki nesil?
babalar kızlarının neden örtünmesine izin veriyor hatta destekliyor? (erkek zihniyetinin tezahürü)
kızlar "sokakta daha özgür dolaşmak için bu kapalılığı fırsat biliyor" "inanç" ise sadece "bazı erkeklere" kendilerini beğendirmek için kullandıkları "kamuflaj"
bunları görmemek için kör kütük aşık olmak lazım.
murat bey siz inançlı bir insan olarak "aşık" olabilirsiniz.
ama biz aşık değiliz.
not: türbana karşı değilim. ne yapalım kızlarımızın bu "özgürlük" savaşına hayranlık duyuyor ve gelecek nesillere "esaretten kurtulmak" için kolaylıklar diliyorum.
Konu asmara tarafından (01-02-2008 Saat 23:27 ) değiştirilmiştir..
|