|
Bazı insanların ülkeleri algılayış biçimleri bana epeyce yanlış geliyor.Örneğin Türkiye'yi İngiltere'nin şekillendirmesi, ABD'nin idare etmesi gibi bir düşünce sığ ve tam da düşünülmesi istenen bir düşüncedir.Tarihte bahsettiğin bazı gelişmeler olmuştur Erdoğan evet ama tam olarak ifade ettiğin şekilde olmamıştır.Dünya bir oyun alanıdır ve ülkeler de bu oyun alanının oyuncaklarıdır bazı insanlar da.Oynayanlar ise bazı ülkeler değil yine insanlardır(uzaylılar falan da değil, senin-benim gibi insan evlatları) ve bu insanlar çoğu insanın düşündüğü gibi ABD parlamentosunda, Birleşik Krallık parlamentosunda yada Vatikan'da yer almamaktadır.ABD de, Avrupa Birliği de, Vatikan da, Türkiye de, İsrail de oyuncak ve araçtırlar oyuncuların ise kim olduğunu söylemeye gerek var mı hala diye düşünüyordum ki; olduğunu görüyorum.Kapitaller'dirler oyuncular.Dünya'nın önde gelen Petrol-Maden şirketleri, Silah üreticileri, Bilgi Teknolojileri üreticileri, Uzay Teknolojisi şirketleri,Medya holdingleri,Uyuşturucu kartellerine bir göz atın.İlk Kapitallerin ortaya çıkışına göz atın ve günümüzde ilk Kapital ailelerin çocuklarının, torunlarının Dünya üzerindeki etkinliğine bakın.Serbest pazar ekonomisi ve küreselleşmeyle beraber(ki çoğunluğun düşündüğü gibi yakın bir geçmişte başlamış değildir küreselleşme) kaçınılmaz olarak Kapitaller oluşmuş ve ardından kapitalizm dönemi başlamıştır.İlk dönemlerde az sayıda aile, şirket güçlenmiştir.Daha sonra da Kapitalizmin bu özel zümreye sağladığı kolaylıklar neticesinde bu az sayıdaki kapital güçlendikçe güçlenmiş ve kendilerine rakip, kontrolleri dışında Kapitallerin doğmasını bile engellemişlerdir.Hatta bunun için çaba bile sarfetmeleri gerekmez olmuştur bir süre sonra, bunu Kapitalizm kendi kendine yapar, zaten kapitalizm böyle çalışır, bir defa başlarsa kendi kendini yok etmedikçe durdurulması belki de imkansızdır.Ne yapalım diye sorarken Erdoğan bu kapsam da düşünüp sorarsan sorunun derinliği epeyce artar, yoksa Atatürk kültür devrimlerini şöyle yapmasaydı, Asker böyle yaptı, siyasetçiler öyle etti gibi yaklaşımlar devede kulaktır affedersin.
Şimdi Erdoğan konuya bu bağlamda bir giriş yapayım izninle.Öncelikle Mustafa Kemal Atatürk'den başlamak istiyorum.
Atatürk'ü sevenden çok sevmeyen vardır.Dünya genelinde böyledir bu.Ayrıca sevdirmeye çalışanın milyon misli kişi de ondan nefret ettirmeye çalışır.Bazı insanların ise Atatürk'ü sevdirme yada sevdirmeme gibi bir kaygısı yoktur, onlar kişileri idolleştirmenin saçmalığının farkındadırlar, asıl olan düşünceler, icraatlardır.Bahsettiğin gibi Atatürk'ün idolleştirilmesinin, sembolleştirilmesinin, yalnızca törenlerde önünde saygı duruşu yapılan bir ikona dönüştürülmesinin kimseye bir faydası olacağı düşüncesinde değilim.Hatta düşüncelerini arka plana atmaktan, okul çağındaki çocuklara sırf sıkıcı törenler ve külfetler yüzünden Atatürk'e içten içe nefret besletmekten başka pek fazla sonuç doğurmadığını da düşünüyorum.Ben de pireye kızıp, yorgan yakanlardandım zamanında, ama sonunda anladım ki dağ dağa küsmüş, dağın haberi olmamış.
Önce Atatürk'ün sevilmemesi için nedenlere bir göz atalım.Kapitaller tarafından sevilmez.Çünkü fiilen işgal ettikleri bir ülkenin, ekonomik kaynaklarının, Dünya'nın en stratejik noktalarından biri olan bir kara parçasının ellerinden uçup gitmesini sağlayanların başında gelen kişidir kendisi.Sadece 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'ndaki başarılarından dolayı ona kişisel olarak garezi, kompleksi, ezikliği olan Dünya Tarihi'ne geçmiş bir sürü komutan, lider vardır.Ama Kapitaller böyle konularla ilgilenmezler.Onlar kişisel hırslara kapılacak varlıklar değillerdir.Onlar sadece ve sadece menfaatlerine ve nihai amaçlarına bakarlar.Onlar için şeref, onur gibi kavramlar da haliyle pek bir şey ifade etmez kanaatimce.Peki Atatürk, Kapitaller'in tekerine çomak mı sokmuştur?Çomak değil de nasıl derler...direk sokmuştur.
Şimdi Atatürk'ün İstiklal Savaşı'ndaki önemi tartışılmaz demişsin Erdoğan ama ondan sonra yaptıklarını yapmamalıydı demişsin.Tabi ki savaşta gösterdiği başarılar tartışılacak şeyler değildir ancak asıl başarısı ondan sonra olmuştur.Kültür devrimleri yada inkılaplar senin için ne kadar yanlış, günah dolu, sapkın şeyler gibi görünse de tarihte bunu yapan(bu derece anlamlı,görkemli) başka bir lider varsa ben bilmiyorum.Atatürk herşeyden önce bir askerdir ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cuntacısıdır doğal olarak.Daha öte her ne kadar Cumhuriyet içerisinde seçilmiş olsa da koşulları hazırlayış bağlamında bir diktatördür.Neden?Çünkü kendi insiyatifini kullanarak sistemi değiştirmiş, yerine başka bir sistem getirmiş bir liderdir.Gerekli gördüğü noktalarda askeri kararlılığını hiç çekinmeden ortaya koyması da bunun başka bir yansımasıdır.Öte yandan Atatürk öyle bir diktatördür ki gücü eline geçirdikten sonra kişisel hırsının esiri olmak yada Kapitaller'in oyuncağı olmak yerine eşi benzeri olmayan tavır ve davranışlar içine girmiştir.Birçok insan şunu gözden kaçırmaktadır, Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce, 1. Dünya Savaşı'ndan önce Osmanlı Devleti kesinlikle bağımsız bir ülke değildi.Atatürk sadece savaş sırasında fiili işgal altında olan bir ülkeyi kurtarmakla yetinmeyip, bir ulusun, bir insan topluluğunun, ülkenin her ne şekilde olursa olsun sömürülmesini kabul etmeyip engellemeye çalışmıştır.Eğer Atatürk inkılaplara girişmeseydi Atatürk olmazdı.Atatürk her türlü yetkisi ve gücü olduğu halde halkı ezmek, sömürmek, sömürülmesine alet olup bundan pay sağlamak yerine halka özgürlük ve bilgiye ulaşma şansı vermiştir.Bunu yapan başka bir tane daha diktatör var mıdır tarihte?Atatürk eleştirilmez bir insan da değildir.Benim kutsallarım olmadığı gibi Atatürk'e de tapınmam yada onu peygamber gibi birşey yerine koymam.Sen de Atatürk'ü elbette eleştirebilirsin Erdoğan ama dersen ki inkılapları yapmasaymış olurmuş, zaten ülke demokrasiye de hazır değilmiş, halk da demokrasinin anlamını bilmiyormuş o zamanlarda, savaşı kazanmış,görevini yapmış, keşke kenara çekilip savaş öncesi Osmanlı düzenini devam ettirseymiş dersen Atatürk'ü de, Dünya Düzenini de temelden anlamadığını kabul ederim.Örneğin ilke ve inkılaplarının hangisini yapmasaymış sence?Laiklik mi yanlış?Halifeliğin kaldırılması mı yanlış?Halkın kendi yöneticilerini tayin etmesini istemesi mi yanlış?Alfabeyi değiştirmesi mi yanlış?Değiştirmeseymiş de bu ülkenin halkı bilimsel düşünceden, gelişmelerden daha da uzak, dünyadan bihaber mi yaşasaymış?Kılık kıyafet kanunu mu yanlış sana göre?Ben kendimce Atatürk'ün yanlışını söyleyeyim sana mesela.Zağnos Paşa Camii'nde attığı nutuk yanlıştır bana göre ve onun gibi dini ön plana çıkaran bazı tutum ve sözleri yanlıştır bana göre.Halkı halk yapan Atatürk, bu halka(Atatürk'ü, Atatürk yapan halka) dinler yalandır diye nutuk atabilmeliydi.
Erdoğan bir de belirttiğin bir nokta var.Diyorsun ki; beni sınıflandırmayın, kategorize etmeyin, ben bağımsız bir bireyim, herhangi bir cemate yada tarikata üye değilim.Ben sana herhangi bir gruba üyesin demedim zaten.Ama eğer örneğin nur cemaatine, nakşibendi tarikatına yada akp gibi bir oluşuma üye değilsen, yandaş değilsen ya çok safsın yada tamamen tesadüf eseri benimsediğin değerler, sunduğun argümanlar ve değerlendirmeler akp gibi grubun politikalarıyla biraz fazla benzeşiyor yada örtüşüyor.Dolayısıyla akpliler yada nurcular yada şeriatçılar yada Kapitallerin kölelerinin zihniyeti ile aynı zihniyete sahip olduktan sonra onlardan ayrı bir kefeye konmanın bir gereği olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca madem bu kadar çok ortak değeri paylaşıyorsunuz; pekala onların yandaşı yada üyesi olabilirsin.
Peki şimdi bana şunun cevabını vermeni rica ediyorum mümkünse Erdoğan:Yukarıda biraz Kapitalizm'den, Dünya'nın nasıl işlediğinden, bazı süreçlerden bahsettim.Sen de konuyu açarken ilk mesajında hep daha önceki yönetimlerin nasıl Kapitaller ile işbirliği içinde olduklarını, sözde aydınların nasıl emperyalist oyuncakları olduklarını falan yazdın.Peki akp bu sistemin dışında bir oluşum mudur?Kapitalizmin, emperyalizmin karşısında bir duruş mu sergilemiştir bu güne kadar?Yoksa en az geçmiştekiler kadar oyuncak mı olmuştur Kapitaller'in ellerinde?Biraz da bunlardan bahseder misin Erdoğan?Dedim ya daha önce 12 Eylül'ün üzerinden neredeyse 30 sene geçti ama hala onlardan, İsmet İnönü, Atatürk dönemindeki yanlışlardan bahsediyorsun.Tabi ki et, etme demiyorum ama bugün yaşananları da gör, geçmişi değiştiremeyiz belki ama geleceğin de gelişini seyretmek zorunda değiliz.Kapitaller'in sömürüsünü kolaylaştırmak adına kaderinize razı olun, karşı çıkmayın, kutuplaşmayın, kabullenin şeklinde sözlerle sükunete davet etmek yerine, biraz da akp politikalarından bahseder misin.Ben senin bunlardan bahsedebileceğini sanmıyorum.Çünkü şu ana kadar doğru düzgün bir duruş sergileyip bahsedebildiğini görmedim güncel durumdan.Bu önyargı değil midir dersen eğer; değildir Erdoğan.
I am an antichrist and I am an Anarchist...don't know what I want but I know how to get it.I wanna destroy the passer by cos I..I wanna be ANARCHY ! in TURKEY.
Konu Ebruli tarafından (01-02-2008 Saat 16:57 ) değiştirilmiştir..
|