Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 30-01-2008, 14:58
fenasi fenasi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
.........

Blog Başlıkları: 1
Standart Kinaye nedir? Laf sokma nedir? biri size laf soktumu nasıl çıkartırsınız?

Kinaye Nedir? Laf Sokma Nedir? Biri Size Laf Soktumu Nasıl Çıkartırsınız?

Bir sayın üye geçen gün soruyordu, lafmı sokuyorsun diye bana, uzun uzun düşündüm ve o yaşa gelmiş ama kinayeyi öğrenememiş birisine ben bir şey öğretebilirmiyim diye, sonra düşündümki ben niye öğreteyimki? kendisi öğrensin değilmi? ama sanırım forumda aradaki farkı bilmeyen o kadar çokki, bende bir kültür hizmetine daha imza atayım dedim.

Kinâye, sözlükte "bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan söz, üstü örtülü, dokunaklı söz" şeklinde tarif edilir. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir sözcüğü gerçek anlamının dışında benzetme amacı gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanma. Bu kullanışta sözün gerçek anlamı da kasdedilmiş olabilir.

Başka bir deyişle gerçeği mecaz yoluyla dolaylı olarak anlatmaktır. Deyimlerin çoğu mecazlı anlamlarıyla kullanıldıkları için kinayeli sözlerdir. (Vikipedi)

Laf sokmak, cümlelerin arasına yalnızca belli kişi yada kişilerin anlayabileceği sözcükler yerleştirerek karşılıklı iyiniyet çerçevesi dışında atışmak.

1-
Alıntı:
demkaçkını´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
hocam senin kafan bayağ karışık bea
2-
Alıntı:
fenasi´isimli arızadan alıntı Mesajı göster
sn. demkaçkını, bilginizi kendinize saklamak gibi bir tasarruf hakkınız olduğunu biliyorum ama, bence siz bu konudaki bilgilerinizi ve düşüncelerinizi açıklayın ki gençlerin kafa karışıklığı biz yaşlıların unuttukları uçup gitsin değilmi?

Sizin gibi yetişkin ve bilgili birisinin kopyala yapıştır yapmadan bunu yapabileceğini bildiğim için ve sizin cüretkar çıkışınız üzere sizden böyle bir ricada bulundum nacizane.

saygılar.
3-
Alıntı:
hım senin derdin ne laf sokmak mı yetişkin insan
Birinci mesaj bir başka üyeyle alay etmektedir konumuzla ilgisi yoktur.
İkinci mesajda ben görüldüğü üzere bir kinaye yaparak ve gayet saygılı bir şekilde komünizm hakkında bilgi istiyorum. Güzel bir kinaye örneğidir.
Üçüncü mesajda ise görüldüğü gibi kinaye yi anlamayan sayın üye bana soruyor bu durumu.

Şimdide laf nasıl sokulur mevcut kişiler üzerinden onu bir örnekle göstereyim sizlere;

4-
Alıntı:
sn. demkaçkını, komünizm hakkında çok bilgilisiniz galiba, Aydınlık dergisinden yada Perinçekten kopyala yapıştır yapmadan direkt olarak kendi bilgilerinizle konuyu anlatınızda bizlerde bilgilenelim.
saygılar.
Görüldüğü gibi kinaye ile laf sokmak arasında çok fark vardır, sn. demkaçkını bu kültür hizmetinden dolayı umarım bana kızmaz, kinaye gayet kibar ve saygılı şekilde seviyeyi bozmadan derdini anlatma sanatıdır, halbuki laf sokmak benimde tasvip etmediğim çok kaba bir yöntemdir.

Sokulan laf nasılmı çıkarılır?
Banane millete giren çıkandan, herkesin derdi kendine bu yalan Dünyada.