Alıntı:
naftalin´isimli arızadan alıntı
sanırım tartışma sırasında, düşüncelerin dile getiriliş tarzı da tartışmanın konusundan sapmaya neden olabiliyor. karşı görüş dile getirilirken kullanılan dil, eleştirye maruz kalan (veya kalanlarda) negetif bir tepkiye yol açıyor. kimbilir belki de kimimiz okurken yazılanlara kendi duygularımızı da katıyoruz ya da bilmediğimiz halde yazılanlara karşımızdaki adına duygular yüklüyoruz. duyguyla yaklaşınca da konu ordan oraya gidiyor gibi geliyor bana. belki de esas sorun eleştiriyi (çoğumuzun olumsuz bir bakış açısı ile baktığı durumdur eleştiri) yaparken kullandığımız dilde. daha yumuşak bir dil kullanılması eleştiriyi amacına ulaştırır kanaatindeyim...
|
Metniniz çok manidar Naftalin. Ama bir hususta takdir ettim sizi, iki gündür yazmadığınız foruma yazma cesareti göstermeniz sevindirici.
Şimdi ûslubun nasıl öznel bir belirleyici olduğunu size uzun uzun anlatacak değilim, ki son derece derinlikli bir edebî konudur aslında. Velakin yukarıda içerikten dem vuran kimi arkadaşları okuduğunuz üzre, ûslup da aynı özgürlükler alanına giriyor. İdeal ûslup ya da mutlak parametreleri olmadığı gibi zevklere göre şekilleniyor. Kimsenin bir diğerinin ûslubunu öteleme hakkı yoktur, olsa olsa beğenmeme hakkı vardır ki, öznel beğeniler de sahibini bağlar. Bu forumda fikirlerini hiç beğenmediğim ama ûslubuna hayran kaldığım insanlar oldu, fikirlerini beğenip de ûslubundan hazzetmediklerim de. Aynı şey benim için de geçerli.
Ki benim ûslupla ilgili ihtimamım edebî alandaki çabamdan kaynaklı bir durum.
Ama hiçbir koşulda bu onların ne demek istediklerine bakmamı engellemedi. Çünkü benim için en öncelikli olan neyin nasıl söylendiği değil, "ne" söylendiğidir. Tavsiyemdir Naftalin.
Kaldı ki burada herkesle ortak bir dil yakalamamız mümkün değil, herkesin içre ve dışra etkileyicileri başka başka; eğitim, yaş, kültür, içsel varoluşsal kaygılar, farkındalık vs vb vd. Burada yalnızca küfür ve hakaret konusunda ideal bir dil oluşturma mecburiyetimiz var, hepsi o. Ancak böylesi bir yönsemede birbirimizi uyarabiliriz de elbette. Yukarıda okuduğunuz sayfalarca forumda böyle bir hal, sizin deyiminizle "tarz" içine giren var mı?
"Daha yumuşak bir dil"den kastınız size göre daha yumuşak bir dil ise (ki öyle görünüyor) bunun bir ideali olmadığını, sizin ya da diğerlerinin keyfine göre de şekillenemeyeceğini takdir edersiniz ki, hepimizin kabullenmesi lazım.
Konunun özüyle de ilgili fikirlerinizi almak isterim, söylediklerinizden çıkarsayamadım da; kopyala-yapıştır metinlerin sıklıkla sitede yer almasını istiyor musunuz, yoksa karşı mısınız bu duruma?