|
«Savaş», bizdeki haliyle operasyon diyelim haydi, etkileri sanılanın aksine hemen temizlenemez. Öfke, şiddet, öldürme eğilimi gibi anlık güdüler canlı tutulmak için "propaganda" denen araç alevlendirilir, böyle bir durumun izleri de bir gecede değişmez elbette. Üçüncü dönem Uluslararası İktisat dersinde hocamız kaotik ortamlarda vergilerin artırıldığını, ortam bitse dahi eski vergilere bir daha geri dönülmediğini, yani belli bir ısıya alışmış kurbağanın o ısıda sürekli uyuşturulduğunu söylemişti. Gerçekten de bu böyledir, bu tip dönemlerde hükümet edenler genellikle halkın sırtına nicedir planladıkları yükü vergilendirme yoluyla bindiriler, Vergi Hukukundan da "kaz" hikayesini anımsadım bak birden Lilith; en makbul vergi hissettirmeden yolunan tüy misalidir, bizimkiler biraz acıtıyorlar hepsi o. Bir başka yerde daha yazdım hanicek bugün, vur vur inlesin nidaları vergiler olarak bize geri dönüyor. Bu durumda şikayetçi olanlar da bir avuç insan olacaktır elbette; velakin diğeleri nefs-i müdafayı da geçtik, ne kadar kan akarsa o kadar coşacaklar gibi görünüyor. Baksana Dağlıca olaylarında dahi -basın ağız birliği etmişcesine yine üzerine gitmedi- 'Ya Öl ya Öldür' kararı çıktı; aksi taktirde ben seni zaten ölmüşten beter ederim minvalinde.
|