|
Bence arkadaslar, ''Ateizm'' i tanri yoktur inanci olarak ozetlemek yetersiz ve yanlis bir tanim olur. Ateizm ozellikle gunumuzde tek tanrili dinlerin yaratilis teorilerinin bir reddiyesidir. Yani soyle dusunun; farkli kulturlerde nasil din ve tanri degisebildigi gibi ateist algilama da degisebilir. Bence ateist dusunce; dinlerdeki yaratici figurunu ikna edici bulmamak, kutsal ayetlerin insan isi oldugunu düsünmektir. Ateizmin; inanctan farki, yerine baska bir varolus nedeni sunma ihtiyaci koymak zorunda olmamasi, sadece dinlerin tezinin yanlis olduğunu dusunmesidir. Inanctan tanimsal duzeyde farki, tanrinin varliginin ya da peygamberlere vahiy gelip gelmedigi konularinin ispat edilmemiş olaylar oldugudur. Dolayısıyla ispat edilmemis bir seye inanmak, "inanc" iken, ispat edilmemis bir seyi kabul etmemek tanımsal düzeyde "inanc" sayılamaz. E zaten dinlerin olayı bu zaten, kesin olarak ispatlasa ne anlamı kalcaktı denilebilir. Bu sebeple ateist bireylerin "agnostik"(bilinemezci) olma hakki sakli olmalidir. Olabilir veya olmayabilir, ama oldugu hakkinda bana inandirici gelen kanit yokken sirf korktugum icin inaniyormus gibi yapmayi reddetmektir ateizm. Soyleyeceklerimi tam olarak toparlayamadim; biraz karisik oldu kusura bakmayin arkadaslar.

Ben, senin 'tanrı' olarak adlandırdığın şeyin gerçekten var olduğunu; ama senin düşündüğünden farklı, senin içinde ve dışında, vücudundaki sevgi olarak, dürüstlüğün olarak ve doğayı hissetmen olarak bir kozmik temel enerji olduğunu biliyorum. Ben, insanların doğru dürüst dindar olmak için; aşk yaşamlarını yıkacaklarına, bedenlerine ve ruhlarına zarar vereceklerine de inanmıyorum... ''Willhem Reich''
|