Tekil Mesaj gösterimi
  #30 (permalink)  
Alt 10-01-2008, 00:09
Tenere - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tenere Tenere isimli Üye şimdilik offline konumundadır
harvester

Bilgili olmayı sağlayan şey doğuştan gelir bence de.Bunun başka bir ifade şekli de şudur: Eğer bir at olarak Dünya'ya gelseydim, asla bir insan gibi öğrenemeyecektim.Yada bir kedi olarak Dünya'ya gelsem, kedilerin öğrendiği gibi öğrenmeme olanak verecek bir beyine sahip olacaktım.İnsan olarak öğrenmemin ön koşulu da insan olarak doğmaktır şüphesiz.
Ama dürüstlük, iyilik, ölçülülük gibi değerler doğuştan gelir derken anlaşamadığımız nokta şudur ki; kime göre-neye göre iyi, dürüstlük insanın doğasına aittir ama iki yüzlülüğü insana dışardan biri(şeytan gibi) mi enjekte eder?İzafi hatta dürüst olmak gerekirse varlığından söz edemeyeceğim kavramları mutlak kabul etmende anlaşamıyoruz.
Mağara ve mahkumlar örneği ile anlatmak istediğin(yada Eflatun'un) ''gerçekleri görmek çaba ve cesaret ister, esaret ise kolaydır, alışkanlık yapar'' şeklindeyse; bazı durumlar ve bazı kişiler için geçerli bir önermedir, izafi olmakla bazı kişilerde bu şekilde olabilir(ki bilimsel olarak olamaz, doğumundan beri o şekilde bağlı kalan biri ne çözülünce hareket edebilir, ne bildiğimiz insana benzer, ne konuşabilir, ne de öğrenebilir ki öğretmeye çalışsın dışarıda bir iki tur atttıktan sonra) diyebilecek kadar katılabilirim.
Ama anlatmak istediğin(ki Platon'un asıl belirttiği) bize bir miktar anlamamıza olanak verecek şekilde planlanarak düzenlenen bir Evren kurgusu ise bilim bunu yadsır, yadsımakla kalmaz bilim bunun tam da karşı tarafında bulunur.Bilim idealar evrenini de kabul etmez, yansımalar evrenini de.Eğer duyuların, ölçümlerin, gözlemlerin, yani bilimsel yöntemlerle varlığı ispatlanan evren ve maddenin dışında, asli bir evrenin varlığına ve bilimsel Evren'in sahteliğine inanıyorsan; bu şuan tartışıyor olmamızın sebebidir.
Bu arada şahsına saygı duymadığımı düşünme, düşüncelerinin yarattığı teze saygı duymuyorum.

I am an antichrist and I am an Anarchist...don't know what I want but I know how to get it.I wanna destroy the passer by cos I..I wanna be ANARCHY ! in TURKEY.